fbpx

BMW - 10 dejstev, ki jih niste vedeli

BMW, nemški proizvajalec avtomobilov, motociklov in motorjev je eno izmed najbolj uglednih podjetij na področju avtomobilske industrije. Avtomobilski gigant iz Münchna že skoraj stoletje proizvaja ene izmed najbolje prodajanih luksuznih avtomobilov na svetu.

Predstavljamo vam 10 dejstev o znamki BMW, ki jih (morda) niste vedeli…

1. BMW – Bayerische Motoren Werke in LOVSKA LETALA

BMW je nastal med 1. svetovno vojno kot proizvajalec motorjev za lovska letala, ki jih Nemčiji primanjkovalo. Po vojni je bilo nemškim podjetjem z Versajsko mirovno pogodbo prepovedana proizvodnja delov za bojna letala, BMW pa se je posledično usmeril v proizvodnjo avtomobilov.

2. DIXI je bil prvi avtomobil, ki je nastal pod znamko BMW

BMW Dixi 3-15 DA (1929)

Ko se je BMW preusmeril v proizvodnjo avtomobilov, je leta 1928 kupil Automobilwerk Eisenach, vključno s pravicami za izdelavo modela Dixi. BMW je ime kmalu opustil, Dixi pa je naprej postal DA-1, nato pa z manjšimi modifikacijami BMW 3/15 DA-2.

3. BMW je izdelal svojega Lamborghinija

Prvi BMW-jev model “M”, legendarni M1, bi pravzaprav moral biti Lamborghini. BMW je namreč z italijanskim proizvajalcem leta 1970 sklenil dogovor, po katerem bi BMW in Lamborghini skupaj izdelala avtomobil, a so italijani zaradi finančnih težav od dogovora odstopili. BMW je strnil vrste in nastal je kultni model “M”.

4. BMW bi skoraj postal Mercedes

Leta 1959 je bil BMW blizu bankrota in Mercedes je imel resne načrte o prevzemu svojega konkurenta. Kolektivna organizacija zaposlenih, ki so odkupili del podjetja in vstop zasebnega vlagatelja sta rešili BMW pred priključitvijo Daimler Benzu, veliko rivalstvo med znamkama pa je prisotno še danes.

5. BMW-jev logo v barvah bavarske zastave.

Čeprav mnogi zmotno mislijo, da kultni BMW-jev logotip predstavlja vrteči se propeler, to ne drži. Zasnova logotipa izhaja iz bavarske zastave, ki jo sestavljata bela in modra barva.

6. Električni vizionar

BMW je prvi električni avtomobil predstavil že leta 1972. Čeprav je bil dokaz izjemne inovacijske usmerjenosti bavarskega proizvajalca, nikoli ni dosegel tržišča, saj je baterija zdržala zgolj 20 minut.

7. Najhitrejši motocikel

BMW je najhitrejši motocikel na svetu ustvaril že leta 1937. Znan je bil po aerodinamični obliki, dosegel pa je izjemnih 278 km/h. BMW ostaja edini proizvajalec motornih koles, ki zavrača uporabo teleskopskih vilic.

8. BMW izdeluje tudi Mini Cooperje in Rolls Royce

Podjetje BMW s svojimi družbami med drugim izdeluje tudi Mini Cooperje in Rolls Royce, kar pomeni, da dve legendarni britanski znamki izdeluje nemško podjetje.

8. “The ultimate driving machine”

Eden najbolj znanih sloganov na svetu “The ultimate driving machine” je sestavni del BMW-jevih marketinških kampanj že več kot 40 let.

9. BMW izdeluje tudi vlake in opremlja letala

Med drugim je BMW opremil notranjost vseh letal družbe Singapore Airlines in sistemu podzemne železnice v Kuala Lumpurju izdelal 58 hitrih vlakov.

10. BATMOBIL

BMW je z modelom CSL s spojlerji in krilci uspešno apliciral koncept Batmobila. Koncept, ki je izdelan posebej za ljubitelje športnih avtomobilov.

Več zanimivosti o znamki BMW lahko preberete tudi na Portalu F1.si 
Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj