Čokoladna zvezda

5. februar je mednarodni dan Nutelle. Nutella je že sama po sebi zelo okusna, ko pa jo združimo še s testom, postane božanska sladica. Spretne roke lahko ustvarijo čudovite oblike, kakršna je čokoladna zvezda.

Čokoladna zvezda

Čokoladna zvezda

Sestavine

  • 450 g moke
  • 180 ml toplega mleka
  • Zavojček svežega kvasa (42 g)
  • 60 g sladkorja
  • Ščepec soli
  • Dve jajci
  • 40 g stopljenega masla
  • Čokoladni namaz (npr. Nutella)

Navodila

  1. Mleko segrejemo, dodamo žličko sladkorja in vanj razdrobimo kvas. Počakamo nekaj minut, da se mešanica speni.
  2. Raztopimo maslo.
  3. V večjo posodo presejemo moko, sladkor in sol. Prilijemo stopljeno maso, stepeni jajci in vse skupaj premešamo. Dodamo še mleko in kvas.
  4. Vse sestavine zgnetemo v testo in ga nato pustimo na toplem vzhajati vsaj eno uro.
  5. Vzhajano testo narežemo na štiri enake dele. En del razvaljamo in izrežemo krog – pomagamo si z večjim krožnikom.
  6. Izrezano testo na tanko premažemo s čokoladnim namazom. Enako storimo s preostalimi tremi deli testa. Pazimo le, da zadnjega kosa testa po vrhu ne premažemo s čokoladnim namazom. Najbolje je, da plasti že odlagate na pekač, prekrit s peki papirjem.
  7. Pred seboj imamo “torto” iz štirih plasti testa in treh plasti namaza.
  8. Na sredino okrogle torte postavimo manjši kozarec. Okoli njega krog razrežemo na štiri enake dele, ki jih skupaj drži testo pod kozarcem.
  9. Dobljene štiri krake spet razpolovimo, osmine pa prav tako razpolovimo, da dobimo 16 enakih delov.
  10. Primemo enega od krakov in ga dvakrat zavijemo v levo. Sosednji krak dvakrat zavrtimo v desno, nato izmenjaje zavijamo krake v levo in v desno, da dobimo zanimiv vzorec. Sosednja kraka ob koncih stisnemo skupaj.
  11. Pečemo pol ure na 180 stopinjah Celzija.
https://kofetarica.si/cokoladna-zvezda/
Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj