fbpx

ESCAPE ROOM: Kaj ponuja Slovenija

Se še spomnite priljubljene serije Beg iz zapora (Prison Break)? Zgodba o junaku, ki je zaradi politične zarote obtožen umora in s pomočjo brata poskuša pobegniti na prostost je zagotovo pripomogla k priljubljenosti tovrstnih podvigov – pa čeprav le v okviru igre escape room.

Escape room ali soba pobega je vznemirljiva resničnostna igra, v kateri običajno sodeluje dva do šest igralcev. Postavljeni so v določeno situacijo oziroma prostor, iz katerega morajo najdi izhod preden se izteče čas. V sobah so skriti namigi, potrebna pa je tudi uporaba logičnega razmišljanja in medsebojnega sodelovanja, da se igralci dokopljejo do rešitve. Za uspešen zaključek igre morate na primer poiskati skrivne predmete, dešifrirati šifre ali razrešiti uganke.

Koncept skrivnostne sobe, iz katere je potrebno najdi izhod, zgodovinsko izhaja iz pustolovskih in ugankarskih računalniških iger. Koncept je v realnost prvi postavil Japonec Takao Kato v letu 2007. Kmalu so se sobe pobega razširile tudi drugod po Aziji, Severni Ameriki ter Evropi. Za prestolnico escape room-ov velja Budimpešta, ki se ponaša z največjim številom ponudb. V lanskem letu so celo organizirali prvo svetovno prvenstvo in podelili naziv svetovnih prvakov escape room ljubljanskim študentom.

Igra escape room spada med najhitreje rastoč segment turizma. Tudi v Ljubljani in na splošno v Sloveniji imamo precej sob pobegov. Pravzaprav se po ocenah obiskovalcev mnoge uvrščajo med najboljše na svetu. Za vas smo pripravili seznam sob za pobeg v različnih regijah Slovenije. Poiščete jih lahko neposredno v svoji bližini, z vklopom Google lokacije na Kofetarica.si. Preverite, kateri escape room boste naslednjič obiskali.

LJUBLJANA

GORENJSKA

ŠTAJERSKA

PRIMORSKA

PREKMURJE

POSAVJE

Cene za escape room v Sloveniji so precej primerljive, a se storitve močno razlikujejo v kvaliteti. V povprečju stane tovrstna igra 60 eur, cena pa lahko variira glede na število igralcev, zahtevnost igre in trajanje. Teme, ki jih ponujajo sobe pobega, so raznovrstne – igre so lahko povezane z resnično zgodovino, osebnostmi, prostorom, dogodkom, lahko se navezujejo na že obstoječe literarno delo, film ali serijo. Zaradi težavnosti in srhljivosti morda vse sobe niso primerne za otroke, a vendar se najdejo tudi takšne, ki so namenjene izključno mlajši populaciji (npr. Gozdne). Novost v svetu escape room-ov so igre, ki se pravzaprav odvijajo na prostem (npr. Escape Room Čatež, Karra), vse bolj pa v igre vključujejo nove tehnologije.

Escape room je odlična izbira za praznovanje rojstnega dne, kot darilo in tudi za teambuilding. Bistveno je, da udeleženci delujejo kot ekipa, vsak prispeva svoje ideje in nato skupaj razvijajo strategije. Največja napaka je, da se član ali ekipa preveč zapiči v eno sestavljanko, ki morda tisti trenutek še ni pomembna oziroma se je še ne da rešiti. Potrebno je razmišljanje izven okvirjev vsakdanjika, hkrati pa koristi, če poznamo stereotipe detektivskih in pustolovskih zgodb ter grozljivk. Vsekakor je escape room koristen zaradi povezovanja ljudi, spodbujanja aktivnosti, hkrati pa omogoča pobeg iz resničnega sveta vsaj za uro.

Če ste že obiskali katero izmed slovenskih sob za pobeg, lahko s svojimi ocenami in mnenji na Kofetarica.si prispevate k izpostavitvi tistih najboljših.

Maja Šetinc

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj