fbpx

Kako se lotimo prehlada ali gripe na naraven način

Nekateri prisegajo na zdravila, sama pa se raje poslužujem naravnih metod. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov, ki vam lahko olajšajo prebolevanje prehlada ali gripe na naraven način.

REDNO IZPIHOVANJE NOSU: Pomembno je, da si nos čistimo redno in ne vlečemo nazaj v nosno votlino. Močno izpihovanje sluzi v resnici ne zdravi prehlada, ampak lahko stanje le še poslabša. Najboljši način je, da s prstom pritisnete na eno nosnico, medtem, ko nežno pihate čez drugo. Sama prisegam na metodo, da sinusno votlino čistim s slano vodo.

VELIKO POČIVAJTE: Če zbolite za prehladom ali gripo, se boste počutili utrujeni in takrat je najbolje, da ostanete v postelji ter počivate, dokler se vaše počutje ne izboljša. Telo vam bo vsekakor hvaležno, če boste počivali, saj se bo tako lažje borilo proti bakterijam in virusom.

GRGRAJTE VEČKRAT DNEVNO: Zmešajte kozarec tople vode, dodajte žličko medu in pol žličke morske soli. Grgrajte večkrat na dan. Omenjena mešanica lahko hitro pozdravi kašelj in vneto grlo.

PIJTE VELIKO TOPLE TEKOČINE: Pijte veliko tekočine, predvsem čaja, vitaminskih in drugih toplih napitkov, s čimer boste navlažili izsušeno sluznico nosu in ust in pomagali nadomestiti primanjkljaj tekočine v telesu. Sama prisegam na toplo vodo z limono, medom, mletim cimetom in ingverjem.

JEJTE JUHE: Goveja, piščančja ali zelenjavna. Tekočina pomaga pri vlaženju telesa in pri izločanju nakopičene sluzi. Meni najljubša je piščančja juhica.

OBKLADKI S KISOM: Bolečine v grlu lahko ublažite tudi s pomočjo kisa. Zelo učinkoviti so obkladki s kisom. Bombažno brisačo namočite v mlačno vodo, v katero dodajte malo kisa. Tako pripravljeno brisačo si dajte okoli vratu in se pokrijte z odejo.

VROČA AROMATIČNA KOPEL: Prehladna obolenja je priporočljivo zdraviti z namakanjem v dišeči kopeli, za katero lahko uporabite zelišča ali eterična olja. Meni najljubše je pepermintovo olje. Kopel vas bo sprostila, očistila strupov in ogrela, zaradi česar se bo telo bolje borilo proti okužbi. Priporočljiva temperature vode je med 35 in 40 stopinjami Celzija, čas kopanja pa okoli dvajset minut, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavi utrujenost. Kopel si privoščite nekaj uric po jedi, po kopeli je priporočljiv počitek.

MED SPANJEM UPORABLJAJTE DODATEN VZGLAVNIK: Med prehladom ali gripo je priporočljivo, da spite z dodatnim vzglavnikom. Spanje z nizkim vzglavnikom med prehladom ni priporočljivo, saj se dihalne poti med tem zamašijo, dihanje pa je ovirano. Prav zato si pod glavo namestite še en vzglavnik. Kopičenje sluzi bo onemogočeno, pritisk na sinuse se bo zmanjšal, dihanje pa bo tako ponoči nemoteno.

IZOGIBAJTE SE POTOVANJEM Z LETALOM: V času bolezni vam strogo odsvetujem potovanje, posebej z letalom. Nobenega smisla ni, da dodatno obremenjujete vaše telo, posebej dihalni sistem. Sprememba zračnega tlaka pri letenje, pa povzroči ravno to. Letenje s prehladom ali gripo z gripo lahko poškoduje naša ušesa, zaradi posledica spremembe tlaka med vzletanjem in pristajanjem. V primeru, da se letenju nikakor ne morete izogniti, vam priporočam, da med vzletanjem in pristajanjem žvečite žvečilni gumi, saj malo pomaga razbremeniti pritisk.

Nikoli ne podcenjujte prehlada ali gripe. Če se stanje v nekaj dnevih ne popravi, vam svetujem, da obiščete svojega zdravnika.

Nina Janžekovič

Prvotno objavljeno na spletni strani BOMINU.

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj