fbpx

Kako uničimo koronavirus v avtomobilu

Umivanje rok in čiščenje ter razkuževanje površin, ki se jih pogosto dotikamo, sta dva najboljša načina za obrambo pred širjenjem koronavirusa, kar velja tudi za površine v avtomobilu, kjer bomo po ukinitvi javnega prevoza preživeli vse več časa.

V času ko se COVID-19 nezadržno širi, ste verjetno že naučili pravilno tehniko umivanja rok in kateri pripravki lahko uničijo koronavirus.

Kaj pa notranjost vašega avtomobila?

Če vi ali nekdo drug, ki je bil v vašem avtomobilu kaže simptome bolezni, morate očistiti pogosto dotaknjene površine, vključno z volanom, ročaji vrat, prestavno ročico, gumbi ali zasloni na dotik, stikali za brisalce in smernike, naslonjala za roke, sponke za pas in stikala za prilagoditev sedežev. Razkužiti je torej potrebno vse površine, ki se jih pri uporabi avtomobila dotikamo z rokami.

Če ste voznik taksija ali prevažate veliko potnikov z večjimi vozili, je redno čiščenje teh površin obvezno in nujno.

Notranjost avtomobila je manj trpežna kot recimo kuhinjski pult ali kopalniški umivalnik. Kako torej zaščitite te površine, ne da bi jih poškodovali, ob tem pa učinkovito razkužimo vse površine?

Z nekaj izjemnimi izjemami lahko številna gospodinjska čistila, ki ubijajo koronaviruse na trdih površinah doma, tudi očistijo vaš avtomobil, ne da bi pri tem poškodovala notranjost. Najverjetneje imate številne izdelke že doma.

Sredstvo za čiščenje, milo in voda, bodo v večini primerov zadoščala za dezinfekcijo vašega avtomobila, konvencionalna sredstva pa lahko kombinirate z dezinfekcijskimi razpršili, ki pa morajo vsebovati vsaj 70% alkohol.

Ne uporabljajte belila ali vodikovega peroksida v notranjosti avtomobila. Medtem ko lahko oba ubijeta koronaviruse na površinah, bosta verjetno poškodovala oblazinjenjene dele vašega avtomobila. Na avtomobilskih zaslonih na dotik ne uporabljajte čistil na osnovi amoniaka, saj lahko s tem poškodujete premaze proti bleščanju in proti prstnim odtisom.

Pri čiščenju je potrebno biti discipliniran, najpomebneje pa je, da si po končanem čiščenju, preden sedete za volan, temeljito umijete roke!

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj