fbpx

Male in velike laži: Kdo v resnici zatemni kanale, ki ste jih plačali

Zagotovo ste se še kdaj srečali z zatemnjeno sliko določenih televzijskih kanalov vašega ponudnika. Fenomen je najpogostejši med športnimi dogodki, kakor so prenosi tekem in dirk. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj v svobodni Sloveniji nimate pravice izbirati, kje želite določen dogodek spremljati? Gre zgolj za tehničo napako ali je zatemnitev zahteval celo organizator dogodka? Resnico smo poskušali najti na primeru prenosov Formule 1. 

Formula 1 se je s televizijsko hišo TV3 vrnila na slovenske male ekrane, kar je pričakovano pomenilo, da najhitrejšega športa ne moremo več spremljati na nemško govorečih kanalih ORF in RTL, ker bojda omenjena subjekta nimata pravic za prenose v Sloveniji. Kot že tolikokrat doslej sem ponovno sedel pred televizijski ekran in komaj čakal na start dirke Formule 1. V trenutku, ko bi morala slika na ORF pokazati napolnjeno startno vrsto pa, nič, tema, nakar sem na ekranu uzrl naslednje sporočilo …

V hipu sem pomislil na alternativo in prestavil na nemški RTL, kjer pa me je ponovno pričakal črn zaslon z belim napisom. Ni mi bilo jasno, kaj naj bi pomenilo, da RTL in ORF nimata pravic za prenos v Sloveniji. Saj jih vendar nista nikoli imela, pa vendar smo si lahko še v petek na ORF1 brez težav ogledali drugi prosti trening. Ali je možno, da je ORF še v petek imel pravice v Sloveniji, nato pa jih nenadoma izgubil? Kako je možno, da v zadnjih treh sezonah predvajanje Formule 1 na nemško govorečih postajah ni motilo nikogar? Ali pa so jih naši ponudniki predvajali kar tako, na črno? Navsezadnje pa, ali je resnično možno, da sta ORF in RTL še pred dvema tednoma imela pravice za prenose Formule 1 v Sloveniji, sedaj pa sta jih nenadoma izgubila?

Ko sem želel izvedeti zakaj po več letih ORF nenadoma nima več pravic za prenose dirk Formule 1 v Sloveniji, sem nehote padel v čuden svet laži, sprenevedanja, izgovorov, nepoznavanja zakonodaje in izogibanja odgovornosti. Skratka svet kavbojcev in indijancev, svet malih in velikih laži, a pojdimo lepo po vrsti.

Najprej sem se s vprašanjem o nenadni zatemnitvi ORF in RTL obrnil na svojega ponudnika televizijskih storitev, podjetje T2 in prejel naslednji odgovor:

Iskreno se vam opravičujemo za nevšečnosti. Ponovno beležimo napako na nekaterih TV programih. Eden izmed teh je tudi ORF. Formulo 1 lahko spremljate tudi na TV3 v HD resoluciji. Tehniki napako že odpravljajo. Upamo, da boste televizijske storitve lahko spremljali kmalu.

Tehnična napaka? Čemu potem napis o pravicah. Pošljem še sliko, nakar pri operaterju spremenijo pojasnilo …

Pozdravljeni, iskreno nam je žal za morebitne nevšečnosti. Žal smo bili primorani zatemnitev izvesti, saj moramo upoštevati veljavno  zakonodajo, povezano s pravicami za predvajanje.  To pomeni, da smo prejeli uradno obvestilo, da moramo določen športni dogodek oz. tekmo v navedenih terminih zatemniti. Lep pozdrav, ****
PRVA LAŽ: ZAKONODAJA

Zakonodaja? Katera zakonodaja? Brskam in brskam, pa je ne najdem, čeprav možnosti ni prav veliko. Še najbolj logično bi se zdelo, da se kontroverzni člen nahaja v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah, oziroma ZASP-u. Po pregledu omenjenega dokumenta ne odkrijem ničesar, zato se ponovno obrnem na T2 s vprašanjem, katera zakonodaja jih obvezuje k zatemnitvi športnih prenosov na tuji televiziji. Odgovor v moj nabiralnik priroma čez nekaj ur…

Na spletni strani http://www.akos-rs.si/zatemnitev je zapisan odgovor glede pravic zatemnitev TV programa. Lep pozdrav, ****.

Ker odgovor ne vključuje navedbe zakonodaje vprašanje ponovim in takrat so se odločili, da se z mano več ne mislijo ukvarjati…

Bomo vaše vprašanje naprej posredovali pravnemu oddelku, ko bomo prejeli povratno informacijo vas bomo obvestili. Lep pozdrav, ****

Seveda me niso. 🙂 Prav, si rečem. Bom pa o zadevi povprašal neposredno na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS – AKOS-u.

DRUGA LAŽ: OPERATERJI UPOŠTEVAJO NAVODILA AKOS-a

Ni res. Na Akosu so mi pojasnili, da njihov zapis ne vsebuje zakonskih določb ali kakšnih predpisov in da se operaterji lahko odločajo o zatemnitvi programov, v kolikor jim imetnik pravic (v tem primeru TV3) dostavi dokazilo, da je lastnik ekskluzivnih pravic za določen teritorij (v tem primeru za območje Slovenije). Zapis na njihovi strani pa je po njihovih navedbah zgolj praksa, ki jo ima AKOS s tovrstnim početjem.

TRETJA LAŽ: ZATEMNITEV STA ZAHTEVALA ORF IN RTL

S takšnim odgovorom so me odslovili pri T2, ko sem jim posredoval informacije, ki sem jih pridobil na AKOS-u. Toda čemu potem še naprej prenašajo petkove proste treninge na omenjenih programih? Mar ne bi obe TV mreži zahtevali zatemnitev Formule 1 v celoti? Zakaj bi se televizijska giganta na vse pretege trudila zatemniti svojo sliko v Sloveniji, ko pa ju več, kot desetletje to sploh ni motilo. Ko sem tovrstne pomisleke posredoval sogovorniku pri T2 mi je odvrnil, da je najbrž zatemnitev resnično zahteval TV3, ki ima ekskluzivne pravice za Slovenijo, za več pojasnil pa naj se obrnem na nadzorne organe.

Toda na katere organe, če pa sploh ne vem za katero zakonodajo gre. Operater mi nato zabrusi, da on ni pravnik in da mi bo odgovor posredovala pravna služba v pisni obliki. Prav. Naslednji dan me kliče gospa, ki mi urno zrecitira zlajnani zapis iz AKOS-ove spletne strani, na moje vprašanje, za kateri zakon, predpis ali pravilnik gre, pa ostane brez besed in me odslovi s floskulo, naj počakam na odgovor pravne službe, ki ga čakam še danes.

Pomislim, zakaj domnevna zakonodaja o avtorskih pravicah zavezuje zgolj nekatere ponudnike in ne vseh, pa čeprav gre za celovit teritorij? Z vprašanjem, ali nameravajo zatemniti prenose Formule 1, se obrnem še na lokalnega ponudnika kabelske televizije, kjer mi odgovorijo …

Pozdravljeni! Vodja tehnične službe mi je zagotovil, da ne bomo zatemnili predvajanja Formule 1.

Razmišljam naprej. Torej je v teoriji možno, da se imetnik pravic z operaterji dogovori, kar tako, po domače. Zakaj skrivnosten predpis ne obvezuje vseh? Mar ne gre za pravice, ki so vezane na teritorialne meje določene države? In kako naj gledalci sploh vemo, kakšno pogodbo in kakšne pravice ima TV3? Kako naj vemo, da ima ekskluzivo, če pa gre za skrivne pogodbe, ki jih ne nadzira nihče, uporabniki pa jim moramo verjeti na besedo.

ZAKAJ JE ZATEMNITEV SPORNA?

In tako sem spregledal. Zakaj bi se sploh še kadarkoli trudil narediti karkoli kvalitetnega, ko pa je mnogo učinkoviteje odstraniti konkurenco? Zatemnitev je razumljiva, a hkrati neupravičljiva, ker gledalcu, navdušencu, vzame pravico do izbire, vzame kritično primerjavo in ga postavi v položaj, da mora, če želi gledati svoj priljubljeni šport, hkrati dvigovati gledanost imetniku pravic v Sloveniji. Do še večjega nesmisla in kršenja gledalčevih pravic pa pride, ko je zatemnitev tujih kanalov ob napačnem času zaradi napačnih informacij, ki jih je posredoval imetnik pravic. A kdo sploh preverja, kaj se počne in kaj se zatemnjuje? Kanale na naših televizijah sicer lahko zatemnijo, a naših umov zaenkrat tako zlahka še ne. Svoboda namreč pomeni stanje, ko človek lahko izbira in se odloča po lastni volji, kaj bo gledal in kje bo to gledal, in svobodne izbire mu nima nihče pravice vzeti.

KAJ LAHKO UPORABNIK STORI?

Pri AKOS-u so mi svetovali naj od svojega operaterja zahtevam dokazilo, da jim je določena televizija dokazala, da razpolaga z izključnimi pravicami za prenose Formule 1 na območju Slovenije in posledično zahteva zatemnitev tujih kanalov. V kolikor tega ne želi storiti, lahko uporabnik na AKOS-u zoper ponudnika vloži spor, v katerem zahteva povrnitev dela naročnine. Sam sem že storil prvi korak in prejel dobro znan odgovor:

Sporočilo nam lahko pošljete na info@t-2.net, kjer ga bomo posredovali v nadaljnjo obravnavo v pravno službo.

Pojasnila iz pravne službe nisem nikoli prejel, so mi pa povrnili nekaj centov od naročnine. Majhen korak, ki pa lahko naredi spremembe, če mu tudi ostali gledalci sledijo.

 

Matej Plešej

VEČ O TEMI …

 

[efb_likebox fanpage_url=”kofetarca.si” box_width=”600″ box_height=”400″ locale=”sl_SI” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”0″ animate_effect=”No Effect” ]

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj