fbpx

Med opicami

Potepanje med opicami je čudovita in nepozabna izkušnja, primerna za vse. Družba živali resnično sprosti in napolni človeka z veseljem …

Opičja gora

Makaki opice so miroljubna in nenapadalna vrsta, ki izvira iz Japonske. Drugo ime zanje je snežne opice, saj v naravni poseljujejo področja, ki so več mesecev pokrita s snegom. Prav zato imajo gost kožuh in prenesejo temperaturo tudi do -20 °C.

 

Makaki spadajo med najinteligentnejše opice, kar dokazujejo tudi postavljene naprave za zabavo izobraževanje. Večini opic uspe rešiti »uganko« in priti do hrane, le nekaj pa jih zmore rešiti tudi najtežjo, in še to so vse samičke.

 

Kljub ljubkosti, se ni dovoljeno dotikati opic ali predolgo zreti v njihove oči, saj bi lahko to razumele kot napad.

 

Obožujejo vodo in so tudi dobre plavalke. V rezervatu imajo bazen, kjer se poleti hladijo in obiskovalce zabavajo s svojimi norčijami.

 

Glavna hrana makakijev je sadje (banane, pomaranče ali jabolka) in zelenjava. Pred uživanjem si vedno vse olupijo.

 

Makaki opice živijo v velikih skupinah, kjer vsak skrbi za vsakogar, eden izmed samcev pa ima alfa vlogo in točno se ve, kdo je glavni. Ta hierarhija se pokaže med drugim pri prehranjevanju, saj podrejene opice bežijo in se skrivajo pred dominantnimi, da jim le-ti ne bi vzeli hrane.

 

Samice se parijo z več samci, da zakrijejo, kdo je oče mladiča. Zato se samci do vseh mladičev obnašajo skrbno, kakor da so njihovi.

 

Maja Šetinc

 

[efb_likebox fanpage_url=”kofetarca.si” box_width=”600″ box_height=”400″ locale=”sl_SI” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”0″ animate_effect=”No Effect” ]

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj