fbpx

Najbolj ikonična smučišča na svetu

Zimski čas prinaša nove zunanje aktivnosti. Kolesa in tekaške čevlje takrat zamenjajo smuči, drsalke in deske. V Sloveniji imamo na voljo številna smučišča in tudi sosednje države ponujajo priljubljene smučarske destinacije, do katerih lahko pridemo že v nekaj urah. Evropska smučišča se v svetovnem merilu uvrščajo na sam vrh. Vsak smučar ima svoja najljubša smučišča, toda če iščete tista najboljša, morate zagotovo obiskati katerega izmed teh petnajstih ikoničnih smučarskih središč po svetu. Morda ste v katerem iz seznama že bili, morda pa bo kateri izmed njih postal vaša naslednja izbira.

Zermatt, Švica

Zermatt je eno izmed najbolj priznanih in prepoznavnih smučarskih središč. Njegova glavna znamenitost je piramidasto oblikovana gora Matterhorn, ki je postala simbol Toblerone čokolade. Matterhorn je zagotovo ena izmed prvih stvari na fotografijah obiskovalcev Zermatta. Turisti pa se radi vračajo v švicarsko smučarsko središče tudi zaradi ogromnih zasneženimi pobočij in vasi, v kateri avtov ni. Mestno središče je tipično švicarsko smučarsko zatočišče, s številnimi butičnimi prodajalnami, lesenimi hiškami z rožami na oknih, javnimi drsališči, zobatimi železnicami in žičnicami, ki vodijo do smučišč. Na voljo je toliko pobočij s smučišči, da v enem obisku težko preizkusite vsakega večkrat kot enkrat. Večina jih ponuja čudovit pogled na trikoten vrh Matterhorna, nekatera najvišja smučišča pa celo omogočajo smučanje v času poletja. Zermatt s svojo lokacijo na dnu doline, obkrožene s štiritisočaki, spada med bolj ekskluzivna smučišča – tako v ponudbi, kakor tudi v cenah.

St. Anton, Avstrija

Večina smučarskih resortov si je prislužila status najboljših na svetu zaradi njihove prečudovite umirjene ekskluzivnosti. Toda St. Anton Am Arlberg je ravno nasprotje tega. Velja za prestolnico smučarskih zabav po svetu. Bari v mestu so pogosto bolj polni kakor smučišča in zabave s pijačo jägerbombs lahko trajajo do jutra. Zaradi bogatega družabnega življenja ga redno umeščajo med najbolj priljubljena smučarska središča v Evropi. Poleg divjih zabav avstrijska vasica slovi tudi kot zelo očarljiva, s številnimi možnostmi za smučanje po pobočjih St. Antona. Le tisti najbolj vzdržljivi pa zmorejo presmučati vseh 200 km snežnih površin in nato uživati še v nočnih aktivnostih.

Whistler Blackcomb, Kanada

Whistler Blackcomb se prav tako pogosto uvršča na seznam top smučarskih resortov. V Kanadi je pravzaprav precej kvalitetnih smučarskih središč, toda težko tekmujejo proti velikosti in zgodovinski tradiciji Whistlerja. Med ikonične smučarske destinacije spada zaradi 200 smučišč, ki se raztezajo na več kot 3300 hektarjih površine. Smučarski resort se nahaja med dvema gorama – Whistler in Blackcomb. Sistem žičnih omogoča vožnjo 65.000 smučarjev na uro na vrh smučišč. Obiskovalci lahko večere preživijo v živahni vasici Whistler. Kljub temu, da obstajajo številne alternative za smučanje v Kanadi, Whistler Blackcomb ostaja eno izmed svetovno najbolj priljubljenih zimskih destinacij.

St. Moritz, Švica

Smučarsko središče St. Moritz se je odprlo pred več kot stoletjem in pol in to mondeno švicarsko mesto še dandanes ohranja status enega izmed najbolj ikoničnih evropskih, če ne celo svetovnih, smučišč. Ob tlakovanih cestah, ki vodijo do žičnic, se vrstijo modni butiki, poleg tega se lahko obiskovalci zabavajo z igranjem hokeja in kriketa na zamrznjenih jezerih. Pobočja okoli mesta omogočajo kvalitetno smučanje, a v St. Moritz ne prihajajo vsi samo zaradi smučanja. Središče je polno petičnih gostov, ki se sprehajajo s Prada smučarskimi očali okoli vratu in se nastavljajo reflektorjem.

Aspen, ZDA

Aspen v Koloradu se ponaša z barvito zgodovino. V letu 2019 bo mesto gostilo največji dogodek ekstremnega športa – Winter X Games. Aspen je od nekdaj priljubljeno središče za slavne osebnosti, zato ni nič nenavadnega, če srečate kakšnega zvezdnika, ki se sprehaja po ulicah, obkroženih z viktorijansko arhitekturo. Mesto ponuja številne ekskluzivne nastanitve, modne butike in gurmanske restavracije. V prodajalnah, barih in restavracijah bodo oželi vaše denarnice, a če si lahko to privoščite, boste dobili svoj košček luksuza. Smučišča v Aspnu so prav tako impresivna, izbirate lahko med štirimi smučarskimi površinami različnih težavnosti.

Gstaad, Švica

Gstaad se pogosto ob bok postavlja prav tako znanemu švicarskemu smučarskemu središču St. Moritz. Morda je mesto nekoliko podcenjeno v primerjavi z glamuroznim St. Moritzom, a kljub temu je Gstaad čudovito švicarsko letovišče. Glavno sprehajališče je ob večerih polno obiskovalcev, ki lahko občudujejo tradicionalne koče, nakupujejo v modnih butikih, degustirajo ter se zabavajo v vrhunskih barih in restavracijah. Ponuja tudi eno največjih površin za smučanje, smučišča so skupaj dolga kar 220 km, do vrha pa vas v stilu pripeljejo zobate železnice. Poleg tega omogoča resort kvalitetno preživljanje prostega časa tudi za tiste, ki ne smučajo. Marsikatero smučarsko središče se ne more pohvaliti s takšno ponudbo. V Gstaadu najdete razkošne nastanitvene objekte, notranji športni center in uživate v razgledu na gore iz udobja zobate železnice.

Val d’Isére, Francija

Francoski Val d’Isére ima vse, kar se pričakuje od smučarskega središča – prostrane smučarske površine, ki omogočajo tudi adrenalinske aktivnosti izven smučarskih prog in bogato zabavno sceno po smučanju. Resort je eden izmed najstarejših v Franciji in še vedno ohranja status enega izmed najbolj ekskluzivnih v državi in Evropi. Visoka nadmorska višina zagotavlja dovolj kvalitetnega snega, ki ga običajno zapade tudi do 6 metrov in se obdrži vse do poletja. Veliko število prog za smučarje in deskarje zadovoljuje vse nivoje zahtevnosti, po smučanju pa ostale potrebe zadovoljijo raznovrstni butiki v mestu, živahni bari in vrhunske namestitve.

Lech, Avstrija

Lech je pogosto označen kot najbolj ekskluzivno avstrijskosmučarsko središče. Obiskovali sta ga celo monaška princesa Caroline in princesa Diana. Lech v mnogih pogledih spominja na švicarski St. Moritz. Mesto zaznamujejo številne manjše trgovine in restavracije, ki so v družinski lasti, ter 5-zvezdične namestitve. Tamkajšnji sneg je visoke kvalitete in pozimi ga zapade precej več kakor v mnogih drugih evropskih smučarskih središčih. Resort Lech je tudi povezan s smučarsko pokrajino Arlberg, ki ponuja dostop do najboljših resortov tega območja. Celotna smučarska površina se razteza na 212 km, z najdaljšo progo 10 kilometrov, kar predstavlja izziv tudi za najbolj vzdržljive in zagnane smučarje.

Verbier, Švica

Verbier je največje smučarsko središče v švicarski pokrajini Les 4 Vallées. Čeprav ne spada med najbolj ekskluzivne smučarske destinacije v državi, pa je eda izmed najbolj živahnih. Slovi kot resort za mlade in aktivne, ki ponuja odlično smučanje in tudi bogato nočno življenje. Vreme v Verbierju je v zimskem času prijetno, pogosto se izza oblakov pokaže sonce in obsije čudovito pokrajino. Na jasen dan se z Mont Forta vidita tudi Mont Blanc in Matterhorn. Resort ima 410 km urejenih smučarskih prog in 80 žičnic, gosti pa tudi nekaj večjih dogodkov, kakor so Xtreme Verbier, XSpeedski in Verbier Festival. Poleg tega ponuja mesto vse, kar se pričakuje od švicarskega resorta – butike, udobno namestitev ter številne restavracije in bare.

Chamonix, Francija

Ta francoski smučarski resort je središče dogajanja v Alpah že vse od sredine 18. stoletja. Chamonix se nahaja v bližini znane gore Mont Blanc, ki meri kar 4800 metrov in je najvišja gora v Evropi. Mesto je odlična izhodiščna točka za spuščanje po zasneženih pobočjih, ki privabljajo številne najboljše evropske smučarje. Poleg zahtevnega terena so na voljo tudi lažje proge, možno pa je tudi smučanje izven označenih prog, na 20 kilometrov dolgi tako imenovani Vallée Blanche. Čeprav so običajno čakalne vrste v sezoni precej dolge, se splača vztrajati, saj boste nato lahko uživali v dolgih zavitih progah na kvalitetnem snegu.

Davos, Švica

Ekskluzivno švicarsko mestece, imenovano Davos, je v svetu prepoznavno predvsem po vsakoletnem gostovanju dogodka Svetovni gospodarski forum. Poleg tega pa ponuja odlične pogoje za zimske aktivnosti. Davos Klosters je eden izmed najvišje ležečih alpskih smučarskih resortov. Po ureditvi sistema povezav žičnic in zobatih železnic je mesto od leta 2003 povezano z gorama Madrisa in Gotschnagrat. Tako ponuja velik izbor smučišč, primernih za vse zahtevnosti. Morda Davos nima takšnega šarma, kakršnega bi pričakovali od švicarskega smučarskega resorta, a kljub temu se oddolži s prečudovitim razgledom na gore. Mesto ima tudi partnerske povezave z dvema drugima smučarskima središčema – Chamonixom in Aspnom.

Vail, ZDA

Vail je največji in najbolj priljubljen smučarski resort v ZDA, hkrati pa tudi eno izmed najbolj ikoničnih v državi. Za goste je prvič odprl vrata v letu 1962 in od takrat se je le širil ter tako postal glavna zimska destinacija za ameriško visoko družbo. Vail v nekaterih pogledih bolj spominja na zimski tematski park kakor na smučarsko središče. A kljub temu se tamkajšnja smučišča lahko primerjajo z drugimi konkurenčnimi top smučišči v državi. Resort se ponaša z ekskluzivnim in bleščečim vzdušjem, zato je priljubljena destinacija za športne zvezdnike. V bližini se nahaja Beaver Creek, ki je prav tako eno izmed bolj znanih smučarskih središč. Vail ponuja raznovrstno smučarsko izkušnjo po pobočjih svojih gora, smučišča se raztezajo na 2200 hektarih in na višini 3530 metrov. Ko se zvečer žičnice ustavijo, se življenje nadaljuje v številnih barih in restavracijah. Vail je tudi prvo pametno smučišče na svetu, ki je začelo uporabljati sistem za obveščanje smučarjev o gneči in čakalnih dobah pred žičnicami.

Megève, Francija

Megève je eno izmed manjših smučarskih središč, a njegova ekskluzivnost se skriva drugje. Medtem ko se največji svetovni smučarski resorti spopadajo z neosebnim pristopom, je Megève prav zaradi svoje majhnosti ohranil visoko pozornost za detajle. To smučarsko središče se nahaja na meji med Švico in Italijo, prijel pa se ga je sloves skritega zatočišča in zabavišča za bogate in slavne. Presenetljivo cene zaradi tega niso previsoko poskočile. Mesto še vedno ohranja svoj prvoten šarm, s tlakovanimi trgi in konjskimi vpregami, s katerimi se lahko tudi popeljete. Smučišča so primerna za vse zahtevno stnestopnje, presmučate lahko 445 km na različnih okoliških gorah, do katerih vas pripeljejo žičnice. Megève ponuja tudi druge aktivnosti poleg smučanja, na primer drsanje, bowling in plezanje. Na voljo je nekaj barov, ki ponujajo klasične pijače, ki spadajo k smučanju, vendar je nočno življenje tu bolj umirjeno in tiho.

Méribel, Francija

Méribel je mesto, ki ga je vredno obiskati že zaradi estetskega vidika. Resort je bogat z gozdovi, zato so tudi počitniške hiške lesene in v alpskem stilu. Vse to daje občutek topline in domačnosti, kljub temu da ga nekateri označujejo kot elitističnega. Méribel se nahaja v bližini območja Trois Vallées in ponuja več kot 600 km urejenih smučarskih prog, do katerih vodijo najsodobnejša dvigala in žičnice. Poskrbljeno je tudi za tiste, ki niso ogromni ljubitelji smučanja. Prosti čas lahko preživite tudi ob vznožju gora, v številnih trgovinah, v katerih lahko kupite vse od svežega kruha do dizajnerskih smučarskih oblačil in opreme. Poleg tega se v mestu nahaja Olimpijski center, ki so ga zgradili za zimske olimpijske igre leta 1992. Tam si lahko privoščite kopanje v bazenih, drsanje in sproščanje v spa centru.

Cortina d’Ampezzo, Italija

Cortina d’Ampezzo je smučarski resort z bogato zgodovino, ki se ponaša s čudovitim pogledom na eno izmed najbolj fascinantnih gorskih verig v Evropi – Dolomite. Obiskovalcem ponujajo številne možnosti za smučanje na okoliških gorah, ki so ene izmed najvišjih na kontinentu. Cortina ima štiri različne smučarske območja, do dveh peljejo žičnice, do drugih dveh pa avtobusi. Priporoča se smučanje na vseh štirih, saj ima vsako svoj poseben čar in teren. Smučišča so skupaj dolga približno 85 km, kvalitetna snežna površina pa je zagotovljena do aprila. Poleg smučanja lahko obiskovalci tudi občudujejo spektakularno pokrajino, bodisi z višav bodisi iz doline. Nič nenavadnega ni, če na ulicah srečate sprehajalke v krznenih plaščih in visokih petah ali pa sprehajalce z vrhunsko smučarsko opremo. Cortina bo leta 2021 gostila Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, poteguje pa se tudi za gostovanje Olimpijskih iger 2026.

Kaj je skupnega najboljšim smučiščem po svetu?

Imajo dovolj snega, omogočajo izvajanje še drugih aktivnosti poleg smučanja (npr. deskanje, drsanje pohodništvo), ponujajo kvalitetno zabavo, dodatno ponudbo, kakor so spa centri, kino dvorane, in posebna prenočišča, kakor na primer lesene hiške z etničnim pridihom. Tudi Slovenija je, glede na velikost, bogata s smučarskimi središči. Morda niso v samem svetovnem vrhu, a kljub temu ponujajo uživanje v zimskih aktivnostih s pogledom na čudovito naravo.

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj