fbpx

Piknik izleti za radovedne: Ljubljansko barje

Vsak letni čas nam ponuja posebno doživetje lepote določenega kraja. Pomlad nam je trenutno najbližji letni čas. V tem letnem času se nam ponovno odkrivajo cvetoča drevesa, zelena trava ter sveže poti, ki nam podajajo nove možnosti za gibanje v naravi. Vsak izlet pa dobro dopolni tudi piknik. Na koncu zato sledi še okusen recept za obogatitev košare, nahrbtnika ali preprosto vrečke z dobrotami, ki jih lahko zaužijete med svojim izletom v naravi. Piknik si lahko priredite kjerkoli dopušča narava. Da vaš piknik ne bo le še en izstop iz avta in zaužit sendvič na hitro, smo za vas pripravili piknik nasvet za radovedneže.

Ljubljansko barje je ena izmed pokrajin, ki jo izletniki pogosto prezrejo, saj za konec tedna ljudje raje bežijo iz mesta kot pa vanj. Ljubljanskem barju, ki leži v osrednji Slovenij, se razteza preko sedmih občin: Brezovice, Borovnice, Iga, Dragomerja, Škofljice, Vrhnike ter Mestne občine Ljubljane. Izletnikom, ki se odločijo stopiti na Ljubljansko barje, pa se ponuja zelo pestra izbira »piknik poti«. Predlagamo Koščevo učno pot po Iškem morostu, med Igom in Podpečjo. Rezervat ponuja malo več kakor kilometer dolgo in s tablami urejeno pot. Koščeva učna pot ima tudi opazovalnico, kjer si lahko ogledate vse, kar vam tamkajšnja narava ponuja, predvsem pa prostrane travnike, na katerih so nekoč živeli tudi koliščarji. Med sprehajanjem si lahko ogledate veliko vrst ptic, če jih boste kot radovednež le izsledili. Seveda pa je pestrost drugih živalskih vrst tudi velika, zato ne pozabite, kje hodite, da vas na tleh ne preseneti kaj, česar niste pričakovali. Ptičje petje je pravšnja popestritev med hojo po terensko nezahtevnem barju. Odkrivanje prelepih ptic ni pretežko za piknik izlet, vendar pa pohodnika tudi utrudi. Seveda, če vam noge še dopuščajo, lahko obiščete tudi Iško deželo koliščarjev z Velikega jezera, ki se nahaja blizu Osnovne šole Ig. Predlagamo, da si piknik priredite kar sredi močvirnatega trsja ali pa v senci opazovalnice, kjer je največ ptic. V idili prelepe harmonije petja ptic in letanja metuljev lahko užijete svoj koliščarski piknik.

Za koliščarski piknik potrebujete:

 • Veliko odejo za sedenje ali ležanje, lahko pa tudi zložljive stole in majhno kamp mizico.
 • Košaro, nahrbtnik ali vrečo, v katero boste zložili svojo hrano.
 • Vilice in nože ter prtičke.
 • Veliko vode (vsaj liter na osebo).

Hrano lahko zložite v plastične posode s pokrovom. Predlagamo naslednje jedi, ki naj bi spominjale na hrano koliščarjev za lažje vživljanje v prostor in pobeg v drug čas.

 • Ješprenjeva solata z ribo:

Potrebujete kuhan ješprenj (zadostuje 100 g na osebo), ki ga zmešate s kislo smetano (prav tako lahko računate pol velike žlice na osebo) in olivnim ali navadnim oljem. Nato dodate tri narezane mlade čebule, v kolikor vam je okus všeč, lahko dodate več ali pa jih izpustite iz recepta. Koliščarji so jedli predvsem ribe iz bližnjih potokov, vendar pa teh rib ni v današnjih supermarketih, zato kupite ribo po vaši želji, jo skuhate in izkoščičite ter primešate v solato. V kolikor niste vešči takšnega kuhanja, pa odprite konzervo, izlijte iz nje olje ali vodo in takšno ribo vmešajte v pripravljeno solato. Nato jo solite in poprajte po svojem okusu. Vse skupaj položite v neprodušno posodo in v vašo piknik vrečko.

 • Koliščarji so bili tudi rejci živali, prav tako pa so molzli krave in iz mleka izdelovali tudi preproste sire. S sabo lahko tako vzamete tudi razne sire in skutne namaze. Ne pozabite pa tudi kruha, s katerim boste vse dobrote pojedli.
 • Za piknik malico lahko vzamete tudi suho divjačinsko meso, ki ga prej doma narežete. Koliščarji so bili namreč tudi lovci in so si veliko mesa ulovili sami.
 • Ker so koliščarji bili tudi nabiralci, lahko za posladkanje s seboj vzamete drobno sadje (v poletnih mesecih jagodičje, v bolj mrzlih pa suho sadje) in lešnike ter orehe.

Po zaključku piknika za seboj pospravite in ustrezno reciklirajte svoje ostanke doma. Če si želite izlet še bolj popestriti, pa lahko izberete točko, kjer zahaja sonce, in počakate še na prelepi sončni zahod ob regljanju.

Daša Potokar

Print Friendly, PDF & Email

1 Komentiraj Komentiraj

 1. Nina Acko 17 aprila, 2018 Uporabnik

  Bo potrebno obiskati 👍 Pa se super ideja za piknik

Komentiraj