Piknik izleti za radovedne: Razvaline gradu Kozjak

V vročih poletnih dneh je dobrodošel skok v gozdove, kjer se lahko ohladimo in nadihamo svežega zraka. Dolenjska regija je posuta s prastarimi gozdovi ter bogato srednjeveško zgodovino. Eden izmed lepših srednjeveških ostankov so razvaline gradu Kozjak. Informacij o Kozjaku je kar veliko, o njem je pisal že Valvasor, zato si lahko na potepanje po gozdni poti vzamete tudi zgodovinsko literaturo in jo prebirate med počitki.

Predlagamo pot do gradu Kozjak, ki se nahaja v bližini Trebnjega, natančneje med vasmi Roženpelj in Gorenje Kamenje pri Dobrniču. Po poti lahko opazite ostanke poti, kjer so včasih galopirali konji vitezov in vozov, ki so grad oskrbovali z vsem potrebnim za preživetje med grajskimi zidovi. Jurij Kozjak, povest, spisana izpod peresa Josipa Jurčiča, vam lahko pomaga pri spoznavanju kulture srednjega veka. Domišljija vas bo popeljala v čas graščakov in turških vpadov, ko boste stopali do gradu.

Mešanje kultur zahoda in vzhoda lahko okušate tudi z jedmi, ki jih nesete s seboj na piknik. Ko pridete na vrh, si izberite primerno mesto poleg ruševin, da vas bo navdihovalo med piknikom. Na tla položite odejo in na njej razprostrite:

  • Turško solato.
  • »Grajska« bedra purana.
  • Lepinje.
  • Ajdov kruh.
  • Sira gavdo in koščke fete.
  • Vložen kostanj.
  • Sveže narezana jabolka, ki ste jih doma začinili z medom in limoninim sokom, za boljši obstoj v piknik torbi.
  • Veliko vode (vsaj liter na osebo).
  • Doma pa lahko pripravite tudi metin čaj, ki ga ohladite in daste v plastenko. Čaj vam bom prinesel dodaten okus po Turčiji.

Vse na spisku je dostopno v večjih supermarketih (že prepakirano), razen turške solate, ki pa si jo pripravite po spodnjem receptu.

  • Kus kus ali kvinoja (pripravimo jo po navodilih na paketu, 100 g na osebo).
  • Granatna jabolka (1 granatno jabolko na 2 osebi).
  • Šop sesekljanega peteršilja.
  • Sol in poper po okusu.
  • Zrezano mlado čebulo (količina naj bo po želji jedcev, zadostuje že ena s steblom narezana mlada čebula).
  • Sok ene limone.
  • Ščepec ali dva nastrgane limonine lupinice.
  • Žlica olivnega olja (1 žlica na dve osebi).
  • Narezane vložene paprike (1 na osebo).
  • Ena žlica sesekljanih rozin in fig (žlico za 2 osebi).
  • 1 žlička črne ali navadne kumine, ki smo jo strli v možnarju ali pa z večjim delom noža na rezalni deski.

Vse sestavine zmešamo v posodi s pokrovom za lažje prenašanje v naši piknik košari. Po zaključku piknika za seboj pospravite in ustrezno reciklirajte svoje ostanke doma. Če želite izlet še bolj popestriti, pa lahko uporabite suhe veje ob potki za meč in priredite viteški boj.

Daša Potokar

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj