fbpx

Pilonidalni sinus: Prekletstvo vraščene dlake

Pilonidalni sinus (tudi pilonidalna cista; sinus pilonidalis) je gnojno vnetje na območju trtice, ki ga povzročijo v podkožje vraščene dlake. Na videz nedolžno stanje, ki se prične z blagim izcedkom in nelagodjem ob sedenju, vam lahko pošteno zagreni življenje, zato ob pojavu simptomov čimprej obiščite zdravnika.

KAJ JE PILONIDALNI SINUS IN KAKO NASTANE

Pilonidalni sinus je gnojno vnetje, ki ga na ožjem območju trtice (nad ali med ritnicama) povzroči ena ali več vraščenih dlak. Čeprav vzrok za nastanek pilonidalnega sinusa še ni v celoti pojasnjen, številne študije dokazujejo, da bolezensko stanje povzročajo dlake, ki skozi razširjene folikle prodrejo v podkožno tkivo. Zato pilonidalni sinus s prispodobo imenujemo tudi “gnezdo dlak”. Bolezen se v začetnem stadiju opazi kot majhna luknjica pod trtico, iz katere lahko opazimo izcedek. Cista, ki vsebuje dlake in ostanke kože, se najpogosteje pojavi pri mlajših moških (15-30 let), čeprav tudi ženske niso izvzete.

“Pilonidalni sinus je bolezensko stanje, ki ga povzročijo v podkožje vraščene dlake.”

Medicinska stroka se strinja, da se možnosti za nastanek bolezni povečajo zaradi sedečega življenjskega sloga, nepravilnega sedenja ali nošenja pretesnih oblačil. Omemba pilonidalnega sinusa kot bolezenskega stanja se pojavi že leta 1833, bolj poznan pa je postal med drugo svetovno vojno, ko so zaradi vožnje s terenskimi vozili po neravnem terenu, množično obolevali vojaki (jeep disease).

Dejavniki, ki povečajo tveganje za nastanek pilonidalne ciste:

  • prekomerna teža
  • sedeč življenjski slog
  • delo, ki zahteva veliko sedenja
  • velika poraščenost
  • močne ali kodraste dlake
  • slaba higiena

Izsledki večine relevantnih študij kažejo, da je nastanek pilonidalnega sinusa v veliki meri pogojen z nepravilnim sedenjem, pomanjkanjem higiene na ožjem območju ali udarcem v predel trtice.

PILONIDALNI SINUS – SIMPTOMI

Pilonidalni sinus lahko na začetku poteka brez vidnih simptomov, običajno je moč na območju trtice opaziti zgolj majhno luknjico, iz katere občasno izteka gnojni izcedek. Ker naše telo vraščene dlake obravnava kot tujek, sčasoma pride do razvoja gnojnega abscesa, ki sprva izgleda kot manjši mozolj, lahko pa se poveča tudi do velikosti oreha in povzroča hude bolečine.

A) Majhne luknjice, iz katerih izteka gnoj. B) Pilonidalni absces ali ognojek kot posledica hudega vnetja

Ognojek spremljajo stalna drenaža mešanice gnoja in krvi in hude bolečine ob opravljanju vsakdanjih opravil, hoji in sedenju. V kolikor torej pride do pojava bolečega abscesa, ki ga spremljajo obilen izcedek, oteklina in bolečine, je potrebno v najkrajšem možnem času obiskati zdravnika.

Diagnoza pilonidalnega sinusa je relativno enostavna in osebni zdravnik bo že ob prvem pogledu na prizadeto območje lahko ocenil, ali je vnetje posledica vraščanja dlak. Hkrati vam bo lahko predpisal antibiotike, ki bodo ublažili infekcijo, pa vendar težava s tem ne bo odpravljena.

Čeprav boste marsikje zasledili, da je moč pilonidalni sinus zdraviti doma, to nikakor ne drži. Gre za podkožno vnetje, ki ga je potrebno zdraviti izključno pod nadzorom zdravnika. Čeprav lahko z obkladki, toplimi kopelmi ali kakšnimi izdelki iz domače lekarne simptome ublažite, se bo pilonidalni sinus brez dvoma vrnil še močnejši.


PILONIDALNI SINUS – OPERACIJA

V večini primerov bo za rešitev težav s pilonidalnim sinusom potrebna operacija, odločitev o tehniki in obsegu samega posega pa boste sprejeli po posvetovanju s svojim kirurgom. Obstaja več vrst kirurških intervencij, od izbire posega pa sta v veliki meri odvisna tudi dolžina okrevanja in rezultat popolne ozdravitve.

EKSCIZIJA (IZREZ) PILONIDALNEGA SINUSA Z ODPRTO RANO

Najbolj invazivna operacija pilonidalnega sinusa je izrez celotnega obolelega tkiva. Gre za poseg, pri katerem kirurg izreže celotno območje okrog abscesa in sinusov ter hkrati očisti še celoten kanal. Po posegu se rana pusti odprta z namenom, da v srednji črti ostane samo brazgotina brez dlak, kar dopušča večjo verjetnost, da bo stanje v redu. Gre za najbolj učinkovito metodo zdravljenja pilonidalnega sinusa, saj se bolezen vrne pri 5 do 15 odstotkih pacientov. Poseg se opravi v splošni anestezijo, pacient pa lahko v bolnišnici ostane še dan ali dva.

Pilonidalni sinus odprta rana
Po operaciji ostane velika odprta rana, ki zahteva skrbno nego

PO OPERACIJI PILONIDALNEGA SINUSA

Ker po eksciziji “v zdravo” ostane velika odprta rana, gre za poseg, ki razumljivo terja ogromno nege tudi potem, ko pacient že zapusti bolnišnico. Potrebno je tuširanje večkrat na dan (obvezno po veliki potrebi) in redno previjanje rane (vsaj dvakrat dnevno), da preprečimo morebitno infekcijo. Pri tuširanju mlačno vodo nežno usmerimo neposredno v rano, nato pa jo nežno (brez drgnjenja) osušimo s čisto brisačo. Takoj po tuširanju rano povijemo. Prvih nekaj tednov vam bodo vsakih nekaj dni rano previli in očistili pri vašem osebnem zdravniku, nato pa boste lahko ves postopek opravljali sami. V veliko pomoč vam bo tudi pomoč vaših bližnjih.

V večini primerov se rana zaceli v dveh do treh mesecih, čas okrevanja pa je v veliki meri odvisen od redne higiene in upoštevanja zdravniških napotkov. Večino vsakodnevnih aktivnosti lahko pacient opravlja že po kakšnih dveh tednih od opravljenega posega, kljub temu pa je potrebno nadaljevati s temeljito higieno rane.

EKSCIZIJA (IZREZ) PILONIDALNEGA SINUSA – KIRURG RANO ZAŠIJE

Pri drugi metodi operativnega zdravljenja pilonidalnega sinusa kirurg rano zašije. Čas okrevanja je po takšnem posegu občutno krajši (4-6 tednov), a se hkrati močno poveča možnost infekcije. Tehnika se ponavadi uporabi pri pacientih, ki si ne morejo privoščiti dolge bolniške odsotnosti, hkrati pa je potrebno ob potencialni okužbi rano v vsakem primeru odpreti, kar čas okrevanja še bistveno podaljša. V primeru, da zdravljenje poteka brez zapletov, kirurg šive odstrani po približno dveh tednih, rana pa se običajno zaceli v dobrem mesecu.

INCIZIJA IN DRENAŽA PILONIDALNEGA ABSCESA

Pilonidalni sinus ognojek
Drenaža ognojka za pacienta pomeni olajšanje, kljub temu pa je v večini primerov potrebna dodatna operacija

Incizija pilonidalnega sinusa je kirurški poseg, pri katerem kirurg s skalpelom zareže v vneti ognojek, kar omogoči odvajanje vsebine iz abscesa. Poseg je potreben kadar ognojek zelo boli, je občutljiv in je oteklina velika. Kljub temu, da se stanje po posegu bistveno izboljša, večina pacientov za popolno ozdravitev potrebuje še eno izmed zgornjih operacij, posledično pa lahko popolno okrevanje traja tudi več kot leto dni.

KAKO PREPREČITI PONOVITEV PILONIDALNEGA SINUSA

Potem ko se rana zaceli, pacientu na mestu posega ostane brazgotina. Večina kirurgov svetuje redno odstranjevanje dlak s širšega predela ob brazgotinastem tkivu še nekaj tednov zatem, ko se rana popolnoma zaceli, medtem ko so mnenja o smiselnosti dolgoročnega britja z britvico precej deljena. Nekateri zdravniki v izogib ponovitvi bolezni priporočajo tudi preventivno lasersko odstranitev vseh dlak.

V kolikor želimo preprečiti ponovno vraščanje dlak in pojav pilonidalnega sinusa, se priporoča zmanjšanje dolgotrajnega sedenja, uporaba trtične blazine, redna higiena celotnega območja in izguba telesne teže.

Pilonidalni sinus je bolezensko stanje, ki jo povzroči vraščanje dlak med trtico in analno odprtino, kar privede do gnojnega vnetja. Na videz nedolžna težavica lahko hitro postane resen zdravstveni zaplet, ki bo za več mesecev, ali celo let spremenil vaše življenje. Vsakdo, ki se je v svojem življenju srečal z diagnozo sinus pilonidalis, vam bo lahko potrdil, da je potrebno ob pojavu simptomov čimprej obiskati zdravnika. Pilonidalni sinus ni zadeva, ki bi nenadoma izginila, z odlašanjem pa si lahko nakopljemo zgolj še večje težave v prihodnosti.

Matej Plešej

[efb_likebox fanpage_url=”kofetarca.si” box_width=”600″ box_height=”400″ locale=”sl_SI” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”0″ animate_effect=”No Effect” ]

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj