fbpx

Počitnice v Egiptu: Vse, kar morate vedeti, preden se tja odpravite

Poletje je eden izmed najbolj priljubljenih letnih časov, saj prinaša dopuste, doživetja in sprostitve. Si želite počitnice preživeti brezskrbno, cenovno ugodno in brez dodatnih stroškov? Želite doživeti razkošje in razvajanje? Hkrati pa imeti zagarantirano sončno vreme brez dežja, toplo morje in zabavo? Potem so počitnice v Egiptu prava destinacija za vas.

Če ste med tistimi, ki že vse od otroštva poletni dopust preživljate na Hrvaškem, je morda čas, da poskusite še kaj novega. Morda pa ste že obiskali evropski mediteranski državi kot sta Grčija in Španija in ravno letošnje poletje ponuja priložnost, da obiščete še sever Afrike. Za vse, ki boste v prihodnosti potovali v egipčanska letovišča, v nadaljevanju posredujem nekaj koristnih napotkov, da boste lažje načrtovali svoj dopust in ga tudi odlično preživeli. Vsi nasveti so oblikovani na podlagi lastnih izkušenj.

“Če ste med tistimi, ki že vse od otroštva poletni dopust preživljate na Hrvaškem, je morda čas, da poskusite še kaj novega.”

Za marsikoga prva misel na Egipt prinese tudi dvome o varnosti potovanjaMinistrstvo za zunanje zadeve sicer odsvetuje potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, mesta ob Sueškem prekopu ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Kar se tiče turističnih letovišč, pa so vaše skrbi odveč. Za varnost na letališču in v letoviščih je dobro poskrbljeno. Na letališču so večkratne kontrole prtljage in potnikov, na plaži in v hotelih pa varnostniki, zato so destinacije ob Rdečem morju primerne za družinske počitnice in potovanja.

Poletne počitnice v Egiptu ponujajo številne turistične agencije, kakor na primer Relax, Palma, Kompas in Sonček. Le-te poskrbijo tudi za letalski prevoz, v sezoni čarterske lete z Letališča Jožeta Pučnika, s katerega traja polet do letališča v Hurgadi približno štiri ure. Za vstop v Egipt potrebujete vizo, ki jo običajno priskrbi agencija, lahko pa jo kupite tudi na egipčanskem letališču. Izbira destinacij in ponudba hotelov je ogromna. Večina resortov se nahaja ob morju v območjih Makadi Bay, El Gouna, Soma Bay, Marsa Alam, Hurgada in Sharm El Sheikh. Ocene hotelov v ponudbi se gibajo med 3 in 5 zvezdic in od tega je odvisna tudi cena. Poceni dopust si lahko zagotovite, če rezervirate že med januarjem in marcem (first minute), nato lahko cene narastejo tudi za 50 %.

“Rdeče morje je znano po koralnih grebenih, ki so top lokacija za potapljanje, a hkrati je voda tam precej nizka, na nekaterih mestih sega zgolj do gležnjev, zato kopanje ni mogoče.”

Pri izbiri letovišča priporočam, da ste pozorni na samo lokacijo hotela. Rdeče morje je znano po koralnih grebenih, ki so top lokacija za potapljanje, a hkrati je voda tam precej nizka, na nekaterih mestih sega zgolj do gležnjev, zato kopanje ni mogoče. Takšni hoteli sicer ponujajo vstop v morje preko pomola, toda ti pomoli so lahko tudi več 100 metrov dolgi, na koncu pa lahko zaplavate le med valovi. Če se želite kopat, zato raje izberite hotel, ki nima koralnega grebena. Koralni greben še vedno lahko obiščete pri drugih hotelih v bližini ali pa se odločite za kakšen izlet, ki vključuje potapljanje. V vsakem primeru preverite, da je vaš hotel povezan s peščeno plažo.

Naslednja pomembna informacija je sama hotelska ponudba. Vsekakor je najboljša izbira all inclusive ali ultra all inclusive ponudba, ki vam bo omogočila brezplačne neomejene količine raznovrstne hrane, brezalkoholne pijače, kave, čaja, piva in koktejlov, kakor so pina colada, sex on the beach ter mojito. Poleg tega boste imeli tudi ugodnosti, kakor so brezplačni ležalniki in sečniki ob bazenih ter na plaži, brezplačne kopalne brisače, dnevno animacijo in večerno zabavo, klimo, internet in podobno. Vsi hoteli ne ponujajo brezplačnega brezžičnega interneta, vendar pa si lahko za ugodno ceno uredite zakup mobilnih podatkov že na samem letališču ali pa v hotelu (približno 10 eur za 4 GB).

Vsekakor je najboljša izbira all inclusive ali ultra all inclusive ponudba, ki vam bo omogočila brezplačne neomejene količine raznovrstne hrane, brezalkoholne pijače, kave, čaja, piva in koktejlov, kakor so pina colada, sex on the beach ter mojito.
“Vsekakor je najboljša izbira all inclusive ali ultra all inclusive ponudba, ki vam bo omogočila brezplačne neomejene količine raznovrstne hrane, brezalkoholne pijače, kave, čaja, piva in koktejlov, kakor so pina colada, sex on the beach ter mojito.”

Dežnika v Egiptu ne boste potrebovali, saj padavin ob morju ni, lahko pa ga za vsak slučaj vzamete s seboj, zaradi muhastega vremena, ki vas lahko pričaka ob povratku v Slovenijo. Tudi dolga oblačila lahko pustite doma, saj vas zeblo prav gotovo ne bo. Temperatura v Hurgadi se v poletnem času giblje med 30 in 40 °C in tudi ponoči ne pade veliko. Vendar vročine ne boste občutili, zaradi prijetnega pihljanja vetra in možnosti ohladitve v morju. Temperatura morja je v primerjavi z Jadranskim morjem nekoliko višja, med 25 in 30 °C, in ostaja konstanta, saj ob Rdečem morju ni neviht. Na plažo se lahko odpravite že v zgodnjih jutranjih urah, ker sonce vzide okoli 5. ure, in tam ostanete vse do 19. ure, ko se začne mračiti. Ura je enaka našemu poletnemu času. Če se želite izogniti visokim temperaturam, gneči in višjim cenam, je neprimernejši čas za potovanje v Egipt maj in junij ter september in oktober.
Območje ob Rdečem morju ponuja številne možnosti za zabavo in nova doživetja. Običajno že same agencije ponujajo fakultativne izlete, tisti bolj avanturistični, pa se lahko dogovorite tudi z lokalnimi ponudniki. Največje znamenitosti Egipta so zagotovo piramide. Od letovišč ob Rdečem morju so Luxor, kjer je Dolina Kraljev, in Kairo, kjer si lahko poleg veličastnih piramid ogledate tudi sfinge, oddaljena 300 oziroma 500 km. Zato svetujem, da si za ogled tovrstnih antičnih spomenikov organizirate posebno potovanje s križarjenjem po Nilu. Svojevrstno doživetje pa je tudi jahanje kamele in safari po puščavi z jeepi ali pa kajtanje, surfanje in kajenje šiše. S seboj ne pozabiti vzeti maske za potapljanje in plavutke, saj Rdeče morje slovi po Izjemno bogatem podvodnemu svetu. Pod morsko gladino vas bo pričakal skrivnostni svet tropskih barvastih ribic, opazite pa lahko tudi nenavadne živali, kakor so plamenke, modropikčasti skati, dolgobodičasti ježi in morske kače.

Od letovišč ob Rdečem morju so Luxor, kjer je Dolina Kraljev, in Kairo, kjer si lahko poleg veličastnih piramid ogledate tudi sfinge, oddaljena 300 oziroma 500 km. Zato svetujem, da si za ogled tovrstnih antičnih spomenikov organizirate posebno potovanje s križarjenjem po Nilu.”

Da boste vaš dopust doživeli brez težav, pa je potrebno nekaj pozornosti nameniti tudi prehrani. V Egiptu nimajo pitne vode, zato je pomembno, da uživate zgolj ustekleničeno vodo. Po navadi so na več mestih po resortih nameščeni hladilniki s plastenkami vode oziroma baloni, napolnjeni z vodo. Izogibajte se pitju hladnih pijač in vedno zahtevajte pijačo brez ledu (včasih je narejen iz lokalne vode). Res je, da se hladna pijača prileže, vendar ni vredno tvegati, da bi potem svoj dopust preživeli na stranišču in v postelji. Prav tako pazite, da ne boste uživali zelenjave in sadja, ki je bilo zgolj oprano. Raje posezite po živilih, ki so kuhana, pečena ali pa imajo lupino, ki jo lahko olupite. Večkrat dnevno poskrbite tudi za higieno rok. Bakterije, na katere naše telo ni navajeno, najpogosteje povzročajo krče v trebuhu, napihnjenost in drisko, lahko pa tudi povišano temperaturo in dehidracijo, če se odlaša z zdravljenjem. Zato je vsekakor koristno, da si pred potovanjem uredite zavarovanje za tujino oz. turistično zavarovanje. V primeru zdravljenja v bolnišnici vam bodo tako stroški povrnjeni. S seboj nima smisla jemati zdravil, saj evropska zdravila niso učinkovita zoper »faraonovo maščevanje«. Vsa potrebna zdravila boste v primeru težav s prebavo lahko dobili na recepciji oziroma kupili v hotelski lekarni. Najpogosteje ponujajo Antinal in Diafuryl kapsule. Katerega koli izmed zdravil vzamete, bo izboljšanje čutiti že naslednji dan.


Morda vas bo to presenetilo, a tudi v lekarni se je potrebno za ceno zdravil pogajati. Cene so različne, glede na to, katero zdravilo kupite ter ali ga vzamete z embalažo. Barantanje in dajanje napitnih je ključna značilnost sodobne egipčanske kulture. Prodajalci vas bodo že ob samem sprehodu ob trgovincah vabili, da vstopite, pogosto vas bodo poskušali pritegniti tudi z brezplačnimi darili. Če vas uspejo zvabiti v trgovino, se lahko tam zadržite tudi celo uro. Običajno prodajajo spominke, šiše, slike na papirusu, torbice in pasove, nakit, orientalske parfume in začimbe ter domače izdelke iz lesa. Cene, ki vam jih bodo ponudili, bodo sprva nerealno visoke, a brez skrbi, večino se jih da znižati vsaj za 50 %. Svetujem, da vedno omenite, da ste iz Slovenije in da nimate veliko denarja. Potem vam bodo povedali, da je to cena za Nemce in Ruse, za vas pa bodo pripravili »ekskluzivno ponudbo«. V isti prodajalni se splača kupiti več izdelkov, saj boste tako dobili v celoti nižjo ceno. Menjava valut ni potrebna, saj vso poslovanje poleg lokalne valute egiptovskega funta poteka tudi v ameriških dolarjih in evrih.

“Prodajalci vas bodo že ob samem sprehodu ob trgovincah vabili, da vstopite, pogosto vas bodo poskušali pritegniti tudi z brezplačnimi darili. Če vas uspejo zvabiti v trgovino, se lahko tam zadržite tudi celo uro.

Egipčanski prodajalci so eni izmed boljših, saj poskusijo iz vsakega potegniti čim več informacij o tem, kaj ga zanima, kaj si želi, koliko je pripravljen plačati, poleg tega pa so vztrajni in če dobijo občutek, da predstavljate potencialnega kupca, vas lahko prepričujejo tudi celoten dopust – vendar ne na nesramen ali vsiljiv način. Na splošno so Egipčani prijazni, gostoljubni in ustrežljivi, zanima jih, kako ti je ime, od kod si in kako ti je všeč tukaj. Zelo radi poklepetajo z obiskovalci, z njimi delijo čaj in cigarete ter informacije o sebi, navadah in načinu življenja v deželi mumij, ki ji vladajo muslimani.

Preden se odpravite na počitnice, preverite potovalni seznam, da česa pomembnega doma ne pustite.

Maja Šetinc
Print Friendly, PDF & Email

1 Komentiraj Komentiraj

  1. BrankoB 29 junija, 2018 Partner

    Odlično napisano in zelo uporabno.
    Maja, super!

Komentiraj