fbpx

Počitnice v Turčiji: Kako izbrati pravi hotel in preživeti odličen dopust

Si želite preživeti poletne počitnice nekje, kjer se ne boste samo spočili in sprostili, temveč tudi zabavali? In kar je še pomembnejše, za to ne boste porabili niti evra. Neomejene količine brezplačne hrane, pijače in zabave lahko dobite, če se odločite za počitnice v Turčiji.

Turška letovišča postajajo vse bolj privlačna zaradi luksuza, ki ga ponujajo po dostopni ceni. Večina hotelov ponuja all inclusive ali celo ultra all inclusive storitev, kar pomeni, da boste imeli ves čas dostopno hrano in pijačo ter ostale ugodnosti, kakor so brezplačni ležalniki, senčniki, kopalne brisače, internet, vstop na tobogane in bazene, dnevne animacije in športe (odbojka, tenis, fitnes, vaterpolo) ter večerno zabavo. V primerjavi s Tunizijo, Egiptom in Ciprom ima Turčija najbolj bogat animacijski program, poskrbljeno je za zabavo in varstvo otrok, nudi divje žure s peno na plaži, napihljivimi trendovskimi flamingi v bazenih, predstavami, turškimi večeri, plesom, DJ-ji, koncerti … in vse skupaj je res na visokem nivoju. Zato so turška letovišča ob Sredozemskem morju primerna tako za počitnice in potovanja z otroci, kakor tudi za tiste, ki potujejo s partnerjem ali prijatelji.

“V primerjavi s Tunizijo, Egiptom in Ciprom ima Turčija najbolj bogat animacijski program.”

Morda ima kdo izmed vas še vedno varnostne zadržke glede potovanja v Turčijo, predvsem zaradi sosednjih držav (Sirije in Iraka) ter državnega udara, ki se je zgodil pred nekaj leti. Tudi sama sem bila zaskrbljena, saj je moj polet v Turčijo bil načrtovan ravno na dan, ko je prišla v medije novica o vojaškem udaru. Bila sem že na letališču z vso prtljago, pripravljena na težko pričakovan dopust in v dvomih, ali naj tja odpotujem. Potem so prišli potniki, ki so ravno prileteli iz Turčije, in niso o udaru vedeli čisto nič. V resortih je dopustovanje potekalo normalno, nihče ni občutil kakšne napetosti ali strahu. Vendarle je Istanbul od letoviških mest oddaljen 800 km in tudi razmere so bile hitro spet pod nadzorom obstoječe Erdoganove oblasti. Ministrstvo za zunanje zadeve ne odsvetuje potovanja na obalo Sredozemskega morja, je pa previdnost potrebna, če se odločite za obisk jugovzhodnih predelov Turčije, kjer se izvajajo poostrene varnostne aktivnosti. V času poletnih dopustov je organiziranih več čarterskih letov na teden na relaciji Ljubljana – Antalya. Polet traja približno 2 uri in pol. Za varnost na letališču Antalya in v letoviščih je dobro poskrbljeno. Na letališču so večkratne kontrole prtljage in potnikov, že ob samem vstopu v prostor, v hotelih pa za nemoten dopust skrbijo varnostniki. Slovenski državljani za vstop v Turčijo ne potrebujemo vizuma, moramo pa imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev.

“Najbolj priljubljene destinacije na turški obali so Alanya, Side, Belek, Kemer, Lara in Antalya.”

Izbira destinacij in ponudba hotelov na turški obali je ogromna. Ocene hotelov v ponudbi slovenskih turističnih agencij se gibajo med 3 in 5 zvezdic in od tega je odvisna tudi cena ter storitve. Če si želite zagotoviti nižje cene, priporočam, da si že pozimi ogledate ponudbo za naslednjo sezono in v začetku leta tudi rezervirate svoj dopust po cenah first minute. Nato lahko cene narastejo tudi za 50 % in ponudba, ki bi se jo dalo v januarju zakupiti za 600 eur, se podraži na 900 eur. Najbolj priljubljene destinacije na turški obali so Alanya, Side, Belek, Kemer, Lara in Antalya. Najbliže letališču v Antalyji se nahaja Lara s prestižnimi hoteli, večina so replike znanih krajev z vsega sveta, in eno najdaljših peščenih plaž v Sredozemlju. V Beleku se prav tako nahajajo cenovno dražji in bolj luksuzni hoteli, morje je tu bolj mirno, na voljo pa so tudi številna golf igrišča. Sledi mondeno turško obalno letovišče Side, ki ima bogato zgodovino in je zanimiva izletniška točka tudi, če dopustujete v katerem izmed drugih krajev. Alanya je živahno letovišče s številnimi možnostmi zabave, je eden izmed bolj znanih krajev v turški rivieri, ponaša se z 2 km dolgo peščeno Kleopatrino plažo in s številnimi hoteli različnega cenovnega razpona. Zanimiva je tudi rdeča trdnjava s strelnimi linami na veliki pečini in staro mestno obzidje. Na nasprotni strani od letališča pa se nahaja mesto Kemer, eden najbolj zelenih predelov turške riviere. Kraj je priljubljena izhodiščna točka za izlete po pokrajini, goste pa privablja tudi s čistim morjem.

“Prednost hotela na plaži je, da boste tik ob obali našli bare, kjer se boste lahko ohladili z brezplačno pijačo in si privoščili popoldanske prigrizke.”

Precej resortov v Turčiji je grajenih neposredno ob prodnato-peščeni plaži, a kljub temu se pri izbiri prepričajte, da vaš hotel ne bo predaleč od obale (še vedno je primeren, če ga od obale loči le cesta). Nekateri večji hotelski kompleksi imajo celo vlakce, ki te brezplačno vozijo po posestvu. Ponekod so hoteli v bližini del iste hotelske verige in je gostom dovoljeno, da se sprehajajo povsod in koristijo ponudbo vseh teh hotelov. Prednost hotela na plaži je, da boste tik ob obali našli bare, kjer se boste lahko ohladili z brezplačno pijačo in si privoščili popoldanske prigrizke (palačinke, pico, pomfrit, sadje …). Če hotel nima lastne plaže in gostje koristijo javno plažo, pa je velika verjetnost, da morajo plačati za uporabo senčnikov in ležalnikov. Primer tega je sicer čudovita Kleopatrina plaža v Alanyi. Hoteli so klimatizirani, ponekod je za delovanje klime (in elektrike nasploh) potrebno vstaviti kartico v posebno režo in imeti zaprta balkonska vrata. V hotelskih restavracijah je možno najti hrano, prilagojeno evropskim turistom, in tudi poskusiti tradicionalno turško kulinariko. V hotelih višje kategorije je seveda ponudba hrane večja in bolj raznolika. Prevladujejo ribe, kokošje meso, govedina, jedi z žara, riž, krompir v različnih oblikah, testenine, prigrizki iz listnatega testa, sadje (lubenice, češnje, marelice, pomaranče, hruške, melone, slive) in različna zelenjava. Vsak gost zagotovo najde nekaj primernega zase, morda med dopustim celo pridobi kakšen kilogram. Med pijačami, ki jih velja poskusiti, je nedvomno turški čaj, turška kava, turško pivo Efes in janeževo žganje, imenovano raki. Glede vode je priporočeno, da uživate zgolj ustekleničeno vodo, ni pa se potrebno izogibati pranju zob z vodo iz pipe ter uživanju sadja in zelenjave, oprane z vodo. Najboljši ukrep, ki ga lahko sprejmete za preventivo je, da telesu ne povzročate šoka z ledenimi pijačami ter da se izogibate pekoče hrane, če imate občutljivi želodec. Za varnost in zdravje turistov je v turških letoviščih dobro poskrbljeno, ustreznost hrane in higiene preverjajo inšpektorji, v hotelih pa so običajno tudi zdravniki.

“V hotelskih restavracijah je možno najti hrano, prilagojeno evropskim turistom, in tudi poskusiti tradicionalno turško kulinariko.”

Toplih oblačil, dežnika in zaprtih čevljev na počitnicah v Turčiji ne boste potrebovali, saj temperatura v poletnih mesecih krepko preseže 30, celo 40 °C, dežuje pa zgolj v zimskem času. Morje je nekoliko bolj valovito in kakšno stopinjo hladnejše od Rdečega morja, vendar, glede na zunanjo temperaturo, ravno primerno za ohladitev, tudi, če ima »zgolj« 26 stopinj. Za tiste, ki bi se želeli izogniti visokim temperaturam in gneči, je primernejši dopust v maju, juniju ali septembru in oktobru. Takrat je tudi ustreznejši čas za potovanja in oglede turških znamenitosti. Poleg obiska zgodovinskih mest je vredno tudi zapluti z ladjico po reki Manavgat in občudovati Pamukkale. Pamukkale v turškem jeziku pomeni bombažni grad in je zaradi svoje unikatnosti pod Unesco zaščito. To so pravzaprav naravni beli bazenčki, ki nastanejo, ko vroča voda prodira skozi plasti apnenca proti površju in raztaplja iz kamnine kalcijev bikarbonat. Za tiste z željo po adrenalinu pa je na voljo jeep safari, rafting in zabaviščni park The Land of Legends.

Marsikdo se odpravi v Turčijo s praznim kovčkov, saj velja ta država za pravi nakupovalni raj. V trgovinah in bazarjih je mogoče kupiti priznane znamke oblačil in obutve, dizajnerske torbice in druge usnjene izdelke, zlatnino, začimbe in še marsikaj. Kljub privlačnosti zaradi nizkih cen, pa se je potrebno zavedati, da ni nujno, da so vsi izdelki originalni. Cene so ponekod fiksne, v večini primerov pa prodajalci pričakujejo barantanje. Uradna valuta v Turčiji je turška lira (približno 1 € = 5,27 TL), vendar lahko povsod plačujete tudi z evri. Napitnine so v Turčiji zaželene, a hotelsko osebje ni vsiljivo pri pridobivanju le-teh. Pričakujejo jih predvsem portirji, sobarice in vozniki. Nekateri hoteli pa imajo tudi nastavljene skrinjice (»tip-box«), kamor lahko oddate napitnino za posamezne oddelke.

Preden se odpravite na počitnice, preverite potovalni seznam, da česa pomembnega doma ne pustite.

Maja Šetinc

Print Friendly, PDF & Email

1 Komentiraj Komentiraj

  1. Sandra 13 julija, 2018 Uporabnik

    Super članek

Komentiraj