fbpx

Potrč: Uvrščanje tega virusa ob bok kugi je skrajnost

Marko Potrč je v novem videoposnetku oblastem postavil tri vprašanja, ob tem pa zapisal…

POLICIJSKA URA IN SKLEP VLADE.
UPRAVIČENO NAS RESNO SKRBI.
Namere, da se nam na podlagi tega novega virusa omeji pravice ter svoboščine, nas morajo precej, ampak res precej bolj skrbeti kot sam virus. Zelo me skrbi, da je skoraj neopazno šel mimo sklep vlade o uporabi ukrepov, ki jih določa »Zakon o nalezljivih boleznih« pri tej epidemiji. Zakaj tega nismo bolj jasno zasledili v medijih?!
Menim, da zaradi vsesplošne zmede. Prav ta zmeda je lahko odlično orodje za skrivanje raznih interesov, ki resno ogrožajo demokracijo. Krivdo za zmedo brez zadržkov pripisujem odločevalcem ter raznim govorcem, ki se med drugim:
– med seboj napadajo v medijih (primer minister Gantar proti govorcu Kacinu),
– ne poznajo niti pravil/navodil, ki jih sami oziroma institucije, ki jih vodijo, zapovedujejo nam, državljanom (gospod Krek),
– govorijo strokovne nesmisle, hkrati pa časovno popolnoma zmotno postavljajo trditve ter histerično in nerazsodno vpijejo po cenzuri tako, da se lahko samo držimo za glavo (spet gospod Krek)
Iz vseh teh razlogov lahko samo pozdravim in podprem poziv opozicije (SD) po zamenjavi gospoda Kreka ter gospoda Kacina. Ponavljam: vseeno mi je, kam se politično nagibate. Tovrsten poziv je povezan zgolj z zdravim razumom in vesel sem, da ga še kdo premore.
Se pa sprašujem, kako mediji, ki so v preteklosti znali pozivati k vsem možnim odstopom iz precej manj pomembnih razlogov, podobno niso storili že pred tem. Koga vse smo pozivali k odstopu samo v mojih časih vodenja informativnih oddaj… zdaj je tišina.
Zdaj celo berem, da se je, ali se morda celo še zmeraj, gospa Beović poigrava z mislijo o policijski uri. Policijska ura?! Oprostite, ste še pri pameti? Pa to vprašanje niti ne leti toliko na gospo Beović kot na medije, ki ob tem praktično nemo stojijo. Tega nikakor ne razumem.
Zavedati se moramo, da recimo prej omenjen sklep izenačuje ukrepe pri tem novem virusu z ukrepi pri najbolj smrtonosnih boleznih, kot sta recimo kuga ali ebola. Ti ukrepi predvidevajo grobo poseganje v svobodo in pravice nas ljudi. To pri bolezni, ki ima skoraj 100% smrtnost (kar recimo pljučna kuga ima) seveda sprejmemo. Ker takrat bi res imeli izredne razmere. Pri virusu, ki ga velika večina odpravi brez večjih težav, pa za tovrstno represijo ter ogrožanje demokracije ne bi smelo biti niti trohice razumevanja. Niti trohice.
Ponovno poudarjam: NISEM PROTI UKREPOM ZA ZAJEZITEV VIRUSA!
Sem za razumne, izvedljive, učinkovite ukrepe, ki so sorazmerni z dejansko nevarnostjo, ki jo nek virus predstavlja. To poudarjam od začetka.
Sem pa proti ukrepom, ki so nelogični, krepko pretirani in predstavljajo nevarnost za izgubo človekovih pravic ter svoboščin!
Ponovno poudarjam: VIRUS OBSTAJA!
Skupaj s strokovnjaki sem od začetka poudarjal, da tudi ta virus lahko resno ogrozi določene ljudi. A tudi poudarjam, da ogroža enako število ljudi kot že mnogi drugi virusi pred njim. To jasno dokazuje tudi statistika.
Skupaj s STROKO trdim, da se resni zapleti (priključitve na ventilator, celo smrti, tudi mlajših, na videz zdravih ljudi) pri določenem majhnem odstotku prebivalstva niso pojavili šele s tem virusom, temveč obstajajo že od nekdaj in tudi zmeraj bodo. To je dejstvo, ki mu ni moč oporekati.
Zato, da ljudje dobimo jasen pogled, danes odločevalcem postavljam prva jasna vprašanja v povezavi z ukrepi, številkami in dejstvi, ki tako nam – laikom – kot tudi mnogim strokovnjakom, enostavno niso razumni in logični.

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj