fbpx

Presaditev las: Poseg, ki vrne izgubljene lase

Presaditev las oziroma transplantacija las je eden izmed najbolj iskanih in priljubljenih kirurških posegov 21. stoletja. Gre za kirurško intervencijo, ki rešuje problem moške in ženske plešavosti. Nekoč tabu tema, danes realnost, ki vrača že davno izgubljene lase in številnim ljudem pomaga pri dvigu samozavesti. Kljub temu pa je presaditev las še zmeraj predmet številnih vprašanj – kako poteka operacija, kakšna so tveganja, kakšna je cena in ali obstajajo alternative, so le nekatera izmed njih.  Na najpogostejša vprašanja o presaditvi las kot rešitvi moške in ženske plešavosti bomo odgovorili v naslednjem prispevku …

PRESADITEV LAS NI VEČ TABU

Kirurške tehnike so v zadnjih letih močno napredovale, presaditev las pa je postala ena izmed najbolj priljubljenih rešitev za pojav moške in ženske plešavosti. Medtem ko je bila presaditev las vrsto let tabu tema, ki so se je pacienti sramovali, so v zadnjem času k popularizaciji posega pripomogli številni zvezdniki, ki so javno spregovorili o svojih izkušnjah s presaditvijo las. Med njimi najdemo športnike, kot so Wayne Rooney, Lewis Hamilton in Rafael Nadal, pa tudi filmske in televizijske osebnosti, kot so Jude Law, Rob Brydon in Gordon Ramsay.

Kljub temu da je presaditev las ena izmed najbolj učinkovitih rešitev za izgubo las, pa mora biti odločitev za operacijo plod temeljitega razmisleka in posvetovanja z izbranim kirurgom, saj gre za relativno drag poseg, medtem ko so rezultati odvisni od številnih dejavnikov, ki jih bomo opisali v nadaljevanju.

Nogometaš Wayne Rooney pred in po posegu presaditve las

VZROKI ZA MOŠKO PLEŠAVOST

Do 30. leta starosti se s takšno ali drugačno obliko moške plešavosti sooči vsak tretji moški. Lasje rastejo iz lasnih mesičkov ali foliklov, ti pa so predvsem na čelu in temenu glave občutljivi na modificirano obliko moškega spolnega hormona testosterona (dihidrotestosteron – DHT), ki povzroči njihovo odmiranje. Ali vas bo prizadela izguba las, je odvisno od vašega genskega zapisa, ki ste ga podedovali tako od očeta kot tudi od matere.

“V dednem materialu je zapisano, kako bomo izgubljali lase. Na lasišču je od 100.000 do 150.000 lasnih mešičkov. Lasni mešiček je struktura v podkožju, ki izdeluje las ali dlako.”

Moška plešavost v večini primerov poteka progresivno, kar pomeni, da v kolikor vas izpadanje las doleti že v zgodnjih letih, se bo redčenje lasišča nadaljevalo tudi v prihodnosti.

Obstaja več vrst izpadanja las. Moška ali androgena oblika izpadanja je najpogostejša, saj obsega kar 95 odstotkov vseh oblik pospešenega izpadanja las, tudi pri ženskah. Znano je, da so pri moških in ženskah, ki so nagnjeni k moški obliki pospešenega izpadanja las, receptorji na lasnem mešičku preobčutljivi na moške spolne hormone. Plešavost se pri moških lahko začne pojavljati že v puberteti, pri ženskah pa v menopavzalnem obdobju. Takrat se pri ženskah pojavi izrazito neravnovesje med androgeni in estrogeni. Androgeni so nujno potrebni za razvoj sekundarnih spolnih znakov (poraščenost kakor pri moških), po drugi strani pa imajo škodljiv vpliv na lasne mešičke. Če so ti stalno podvrženi delovanju androgenih hormonov, se začnejo postopoma zmanjševati, zato se las, ki ga izdelujejo, čedalje bolj tanjša. V daljšem časovnem obdobju pride do trajnega propada mešičkov, kar s prostim očesom opazimo kot razredčeno lasišče.

PRESADITEV LAS (TRANSPLANTACIJA LAS) – TIPI IN TEHNIKE POSEGA

Obstajata dve glavni tehniki pri operaciji presaditve las. Izbirate lahko med »metodo s trakovi« (tehnika FUT) ali »odvzemom posameznih las« (tehnika FUE). Ob začetku zdravljenja kirurgi z darovalnega področja odvzamejo enote lasne korenine – glede na izbrano vrsto zdravljenja jih lahko odvzamejo več naenkrat (FUT) ali vsako posamezno lasno korenino posebej (FUE). Pri obeh tehnikah izurjen kirurg odvzame določeno število lasnih mesiškov iz območja, kjer so le-ti odpornejši na delovanje testosterona, na primer na zatilju, in jih presadi na predel glave, kjer se pojavlja plešavost.

PRESADITEV LAS – FUE METODA

Metoda FUE je v zadnjih letih postala standarden postopek pri posegu presaditve las. Kirurški poseg presajanja foliklov je sestavljen iz dveh korakov. V prvem koraku, ki se imenuje tudi FUE (Follicullar Unit Extraction), vam s pomočjo posebne naprave na odvzemnem mestu odvzamejo posamezne lasne mešičke. Naprava vsebuje posebno vrtečo se iglo premera 0,8 – 1,0 mm, s katero mešiček izrežejo iz odvzemnega mesta. Na odvzemnem mestu ostane le drobna luknjica, ki se v nekaj dneh zaraste brez vidne brazgotine.V drugem koraku vam specializiran kirurg vstavi presadke (grafte) v prejemno mesto. Pri tem uporablja posebne mikrosvinčnike, ki omogočajo natančno implantacijo graftov, pri čemer z vzorcem, gostoto in smerjo vstavljanja sledi naravnemu izgledu lasišča. Tako doseže naravni videz brez nenaravnega videza šopov las.

PRESADITEV LAS – FUT METODA

Pri FUT metodi presaditve las vam bodo v nasprotju s FUE metodo z odvzemnega mesta namesto posmeznega folikla odvzeli večjo površino las naenkrat. Trak odvzetega lasišča bodo nato razdelili v manjše skupine lasnih mešičkov in vam jih nato presadili na prizadet del lasišča. Prednost metode FUT je, da vam lahko z enim posegom prekrijejo večjo površino lasišča. Zaradi večje invazivnosti posega, pa lahko pacientu na odzvemnem mestu ostanejo globoke brazgotine.

Specializiran kirurg vam vstavi presadke (grafte) v prejemno mesto. Pri tem uporablja posebne mikrosvinčnike, ki omogočajo natančno implantacijo graftov, pri čemer z vzorcem, gostoto in smerjo vstavljanja sledi naravnemu izgledu lasišča.

PRESADITEV LAS IN POGOSTA VPRAŠANJA

Ali presaditev las boli?

Ne. Operacijski poseg je opravljen v lokalni anesteziji in je neboleč. Bolečine po posegu so minimalne in za blaženje zadostuje paracetamol. Prav tako so ponavadi minimalne otekline, te izginejo v nekaj dneh, redko trajajo do tri tedne. Predvsem pri invazivnejši metodi FUT se lahko pojavijo kakšne neprijetnosti v procesu okrevanja, ki pa jih pacient rešuje s standardnimi sredstvi proti bolečinam.

Ali po posegu ostane brazgotina?

Po presaditvi las z metodo FUE ne ostane nikakršna brazgotina. Na odvzemnem mestu ostane le drobna luknjica, ki se v nekaj dneh zaraste brez vidne brazgotine. Pri metodi FUT lahko ostane podolgovata brazgotina v zatilju, ki pa jo je moč prekriti s srednje dolgimi lasmi.

Koliko časa traja poseg presaditve las?

Čas trajanja posega je odvisen od količine presajenih foliklov, običajno pa operacija traja približno osem ur. Med  posegom ste budni, po želji pa vam bodo dali tudi zdravila za spanje.

Kakšna je cena presaditve las?

Cena je odvisna od količine presajenih lasnih mesičkov, tehnike presaditve in izbire kirurga, ki bo poseg izvedel. Običajno se giblje med 1500 in 4000 €, pri obsežnejših posegih pa je lahko še bistveno višja.

Kdaj so vidni prvi rezultati uspešne presaditve las?

Prvi rezultati presaditve las so vidni po dobrih štirih mesecih, medtem ko lahko uspeh posega dokončno ocenimo po obdobju enega leta od operacije. Poseg presaditve las je možno večkrat tudi ponoviti, večina pacientov pa je z rezultatom zadovoljna.

Ali so rezultati presaditve las trajni?

Ker se presajeni lasje obnašajo tako kot vsi ostali lasje na lasišču, so seveda lahko podvrženi tudi izpadanju. Nobene garancije ni, da boste presajene lase imeli do smrti, najverejtneje pa jih boste imeli kar precej časa.

Kdo je primeren kandidat za presaditev las?

V kolikor se odločite za poseg presaditve las, morate seveda imeti zadosti zdravih lasnih mesičkov na vzemnih mestih, iz katerih jih vam bodo nato presadili na območje plešavosti.

Kako izbrati primernega kirurga za poseg presaditve las?

Zelo uporabno je povprašati po zadovoljstvu nekoga, ki je poseg presaditve las že opravil. Hkrati priporočamo veliko raziskovanja, predvsem o podatkih, koliko tovrstnih posegov je določen kirurg že opravil in kakšno je bilo zadovoljstvo strank. Čeprav so cene posegov na določeih destinacijah kot so Turčija, Tajska ali Indija bistveno nižje, boste zaradi obsega ponudbe težje prišli do podatkov o izkušnjah kirurga, ki bo poseg izvajal.

Kateri kirurgi izvajajo operacijski poseg presaditve las na območju Slovenije, lahko preverite tukaj.

S presaditvijo las si lahko povrnete samozavest

Predoperacijska in pooperacijska navodila

Predoperacijska navodila

 • Teden dni pred posegom ne jemljite aspirina ali podobnih zdravil (lekadola, andola, paracetamola).
 • Teden dni pred posegom se izogibajte alkohola, dva dni pred posegom pa ga sploh ne uživajte.
 • Pacienti, ki jemljejo druga zdravila, še posebej po navodilih psihiatra ali kardiologa, se morajo glede pristopa k operacijskemu posegu posvetovati s svojim zdravnikom.
 • Pacientom po 45. letu se pred posegom priporoča kardiološki pregled (EKG).
 • Pacienti si lahko zaradi boljše prekrvavljenosti prejemnega mesta 2–10 tednov pred posegom v ta del vtirajo regaine/minoksidil.
 • Dva dni pred posegom prenehajte uporabljati minoksidil, vtiranje tega zdravila pa nadaljujte sedem dni po posegu.
 • 24 ur pred posegom zmanjšajte kajenje.
 • Zjutraj, na dan posega, si lase umijte ter jih temeljito izperite in posušite s čisto brisačo. Ne uporabljajte gela ali laka za lase.
 • Na poseg ne pridite z lasuljo.
 • Pacienti, ki bodo imeli poseg zjutraj, morajo zajtrkovati, tisti, ki ga bodo imeli popoldan, pa morajo pojesti lahko kosilo.

Pooperacijska navodila

 • Po posegu uživajte lahko hrano.
 • Dva dni po posegu ne uživajte alkohola.
 • Ne jemljite aspirina ali podobnih zdravil (andola, lekadola, paracetamola) še štiri dni po posegu. Prav tako se štiri dni po posegu izogibajte jemanju nepredpisanih substanc.
 • Upoštevajte navodila glede predpisanih zdravil. Vsa zdravila je treba jemati v času obroka.
 • Po posegu je treba počivati.
 • Ne praskajte se po lasišču, da preprečite prenos umazanije s prstov (nohtov) na odvzemno in prejemno mesto, saj lahko pride do okužbe.
 • Če nosite podaljške ali vložke za lase, jih vsaj še dva tedna ne uporabljajte.
 • Izogibajte se zahtevnejši vadbi 14 dni po posegu, lažji vadbi pa sedem dni po posegu.
 • Na dan posega in še dva dni po njem ne delajte stoje na glavi.
 • Glave ne izpostavljajte močnemu soncu še 14 dni po posegu, v tem času priporočamo nošenje kape ali klobuka. Prav tako se še dva meseca po posegu izogibajte sončenju oz. opeklinam na glavi.
 • Spite na boku ali na hrbtu, uporabljajte sterilno prevleko za blazino, ki jo boste prejeli.
 • Mesto z vsadki štiri dni po posegu pršite s fiziološko raztopino, in sicer vsake tri ure (prva dva dni po posegu podnevi in ponoči, naslednja dva dni pa samo podnevi).
 • Lase umivajte skladno z navodili, ki jih boste prejeli po posegu.
 • Sledi operacije bodo izginile v tednu dni po posegu, če boste upoštevali navodila zdravnika glede pravilnega umivanja in prhanja.

 

Matej Plešej

 

[efb_likebox fanpage_url=”kofetarca.si” box_width=”600″ box_height=”400″ locale=”sl_SI” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”0″ animate_effect=”No Effect” ]

Print Friendly, PDF & Email

3 Komentarji Komentiraj

 1. Marko 30 marca, 2019 Uporabnik

  V Istanbulu so najboljši plastični kirurgi za presaditev las ampak je potrebno izbrati pravo bolnišnico (raje kot kliniko). V Sloveniji obstaja center, kjer brezplačno svetujejo in predstavijo celotno ponudbo te storitve v Istanbulu in še cena celotne ponudbe. Karta za letalo, prevoz, nastanitev, zajtrk, poseg itd… je zelo ugodna. Okoli 1800uer.

  • Mario 1 septembra, 2019 Uporabnik

   Marko pozdravljen,
   zelo je dober vaš nasvet oziroma zelo zanimiv. Ravnokar razmišljam o tovrstni zadevi in bi vas prosil za naslov tega centra v Sloveniji.

 2. Jakob 21 avgusta, 2019 Uporabnik

  Razmišljam o presaditvi las in me zanima ali si je kdo izmed vaš že dal presaditi lase?

Komentiraj