fbpx

Razstrupljanje telesa: Zakaj je pomembno

Detox je prepoznavna beseda v svetu zdravja in prehrane, vendar menim, da se premalo zavedamo pomembnosti razstrupljanja telesa. Detoksikacija ali razstrupljanje telesa, je odlična metoda, da v svoje življenje vnesete dobre navade in se znebite toksinov in drugih škodljivih snovi v telesu.

Mnogi ljudje so prepričani, da razstrupljanje telesa ni potrebno. Verjamejo, da se telo naravno razstruplja ves čas, ne glede na to, kaj počnemo. To je res, telo se zdravi in razstruplja naravno – vendar le, če mu to omogočimo, v nasprotnem primeru se v organih, ki skrbijo za razstrupljanje, torej črevesju, ledvicah, jetrih in koži nalagajo toksini in druge škodljive snovi.

Obstaja veliko nesporazumov o tem, kaj je detoksikacija, zato naj pojasnim, kako razumem razstrupljanje.
Torej, ko govorim o razstrupljevanju telesa, govorim o izboljšanju in optimizaciji funkcije lastnega sistema za detoksifikacijo našega telesa. Telesu pomagamo do boljšega razstrupljanja tako, da se izogibamo določenemu vnosu živil, ki obremenjujejo prebavni sitem in dodamo v našo prehrano živila, s katerimi povečamo učinkovitost našega naravnega detox sistema.

Namen razstrupljanja je predvsem podpora tem organom, da se toksini prisotni v telesu, lažje presnavljajo in izločajo. Osebno verjamem, da je za dobro zdravje potreben učinkovit sistem razstrupljanja. Predvsem je pomembno, da se redno gibamo, se prehranjujemo predvsem s sadjem in zelenjavo ter spijemo zadosti tekočine, najbolje voda ali nesladkani čaji.

V času razstrupljana je priporočljivo, da se izogibamo:
• Alkoholu
• Kavi
• Pravim čajem
• Čokoladi
• Jedem iz bele moke
• Rafiniranem rižu
• Mleku
• Dodanemu sladkorju
• Dodani soli

Razstrupljanje telesa naj vam bo v užitek. Naj bo to obdobje, ki je namenjeno vam, da najdete čas zase, da očistite svoje telo in dušo. V kolikor boste na razstrupljanje gledali pozitivno, vam bo zgolj koristilo, saj ima mnogo pozitivnih učinkov na vaše zdravje.

Med razstrupljanjem telesa je priporočljivo:
Vsako jutro na tešče popijte skodelico tople vode in limoninega soka: Kot bogat vir vitamina C, limonin sok ščiti telo pred oslabljenim imunskim sistemom. Limonin sok s toplo vodo pomaga pri izgubi teže, saj spodbuja prebavo in povečuje hitrost presnove. Limonin sok je prav tako zelo učinkovit pri čiščenju jeter, saj spodbuja jetra, da izločijo toksine.
Vsako jutro ali zvečer suho ščetkanje kože: Suho ščetkanje kože je hiter in učinkovit način za izboljšanje procesa razstrupljanja. Ščetkanje kože nežno vzpodbuja limfni sistem polepša kožo.
Hladna prho vsako jutro: Hladno prhanje bo povečalo vaš imunski sistem, povečalo vašo presnovo, spodbudilo krvi obtok, izboljšalo sijaj las, oživilo kožo in zmanjšalo stres.
Redno gibanje: Privoščite si 15 minut vadbe vsak dan. Gibanje in znojenje sproži naravni proces razstrupljanja. Prav tako povečuje pretok krvi, ki spodbuja boljši krvni obtok, da se skozi telo črpajo beljakovine in pomagajo organom, da se učinkovito očistijo.
Poiščite načine za sprostitev: Vsako jutro namenite sprostitvi deset minut. Pomembno je, da se sprostite, saj sprostitev spodbuja zdrav razum in lepo telo.
Sledite vnosu hrane: Sledenje vnosu hrane vam bo dalo vpogled v številne vidike vaših prehranjevalnih navad. Na podlagi tega, kar trenutno počnete in majhni koraki za izboljšanje prehranjevalnih navad vam bo pomagalo, da boste uspešnejši.

Toplo vam priporočam, da se odločite za razstrupljanje telesa, predvsem pa vam bo hvaležno vaše telo.

Nina Janžekovič

Prvotno objavljeno na spletni strani BOMINU.

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj