fbpx

Slovenska mumija v Lendavi

Slovenska mumija v Lendavi je ena izmed skritih znamenitosti naše dežele. Na pokopališču okoli cerkve Svete Trojice se nahaja najstarejše pokopališče v Občini Lendava. V kripti pod cerkvijo pa so pred leti odkrili čudovito izrezljano krsto, na kateri je pokrov z napisom:

S.A.C.G.D. MIHAEL HADIK S.C.R. CAPITANUS

MDCIII

V krsti se je nahajalo truplo kapitana Mihaela Hadika, ki je bil pokopan leta 1733. Z odprtjem krste se je začela legenda o tej skrivnostni zgodovinski osebnosti. Truplo naj bi pripadalo enemu izmed slovitih junakov iz bojev proti Turkom. Mihael naj bi sodeloval v hudem spopadu s turškimi četami leta 1603, ko je Lendavo branil Kristóf Bánnfy. Kasnejše raziskave so pokazale, da se v krsti pravzaprav nahaja mumificirano truplo Mihálya Hadika, očeta slovitega vojskovodje Andrása Hadika.

Mihály Hadik je bil poveljnik gradu, ki so mu bili ti kraji tako všeč, da si je tu kupil posestvo. V kripto so ga pokopali zaradi njegovih zaslug, mrtvo telo Mihálya Hadika pa se je v apnenčasti zemlji naravno mumificiralo. Kálmán Dervarics, znani kronist iz Lendave, je zapisal: »…zaradi posledic poškodbe glave, ki jo je utrpel v bitki leta 1733, je umrl od srčne kapi, položen je bil v grobnico pod kapelico Svete Trojice, vendar se telo v zračni, visoko ležeči grobnici, zgrajeni iz apnenca, ni razkrojilo. Mumija je popolnoma nepoškodovana, posušena, na njej pa ni niti sledi balzamiranja in prav zato spada med čudeže narave.«

Slovenska mumija je še danes izredno ohranjena in na voljo za ogled v cerkvi Svete Trojice v Lendavi. Truplo so večkrat preselili v različne krste, trenutno leži v črni leseni krsti, s steklenim pokrovom. Hadik je bil v svojem času povprečne višine, in sicer 163 cm, zato za današnje razmere deluje nekoliko majhen. Preko okostja lahko še vedno vidite napeto kožo, na prstih so ohranjeni nohti in lobanja ima še celotno zobovje. Tako se razločno vidijo poteze obraza, prav tako pa tudi še nekaj las. Edina poškodba, ki jo mumija pravzaprav ima, so manjkajoče dlani. Na mumiji se trenutno  izvajajo raziskave restavratorjev iz Budimpešte, ki so specializirani za restavriranje mumij.

Izlet v Lendavo lahko dopolnite z obiskom Vinariuma:

Vinarium Lendava

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj