Snežne kepe

Snežne kepe so starinska sladica, francoskega izvora, ki so jo delali tudi po vsej Avstro-Ogrski. Znana je kot Oufs à la neige in Schneenockerln oziroma po domače šnenokerlni. Ta lahkotna sladica je še zmeraj nadvse priljubljena po Balkanu in tudi precej enostavna za pripraviti.

Sestavine:

  •  jajca
  • ½ l mleka
  • 10 dkg sladkorja
  • 1 vaniljin sladkor
  • Kakav ali čokolada za posip

Postopek:

Loči beljake in rumenjake in jih daj v različni posodi (oboje se potrebuje za sladico).

Beljake stepi v trdi sneg.

V posodo z rumenjaki dodaj sladkor in vaniljin sladkor ter 1 dcl mleka.

Preostanek mleka zavri v širši posodi.

V vrelo mleko z žlico polagaj beljakove žličnike, po 10. sekundah jih obrni, kuhaj še 10 sekund in jih odloži v posodo, v kateri bo postrežena sladica. Ponavljaj postopek, dokler ne zmanjka snega iz beljakov.

V isto posodo z mlekom nato zakuhaj maso z rumenjaki, mešaj z električnim mešalnikom, dokler ne dobiš gladke kreme. Kuhaj na zmernem ognju približno 5 minut.

Kuhano kremo vlij v posodo z beljakovimi žličniki in pusti, da se ohladi.

Pred serviranjem posipaj s kakavovim prahom ali nastrgano čokolado.

[efb_likebox fanpage_url=”kofetarca.si” box_width=”600″ box_height=”400″ locale=”sl_SI” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”0″ animate_effect=”No Effect” ]

Print Friendly, PDF & Email

2 Komentarji Komentiraj

  1. Katja december 19, 2018 Uporabnik

    Mmm to je res super sladica

    • Kofetarica.si december 19, 2018 Administrator

      Res je Katja. Ena od najboljših 🙂

Komentiraj