fbpx

Top destinacije za novo leto

Novo leto je že tik pred vrati. Ste med tistimi, ki že mesece vnaprej načrtujejo, kje bodo preživeli silvestrski večer? Ali pa se raje prepustite spontanosti? Za prave popotnike in ljubitelje potovanj smo pripravili izbor posebnih, luksuznih in eksotičnih destinacij za preživetje nepozabnega vstopa v novo leto. Na prednovoletni večer zaživijo po vsem svetu množična praznovanja na prostem, kjer se lahko od starega leta poslovite v objemu glasbe, plesa, luči, kuhanega vina, ognjemeta in predvsem dobre družbe. V nadaljevanju preberite, katere top destinacije za novo leto priporočajo svetovni popotniki in strokovnjaki.

Puerta del Sol v Madridu, Španija

Praznovanja novega leta v Španiji veljajo za najboljša na svetu. Skoraj v vsakem španskem mestu je prostor, kjer se ljudje zberejo, da skupaj dočakajo prehod iz starega leta v novo. V Španiji vedno vstopajo v novo leto z grozdjem; gre za tradicijo, povezano z vraževerjem. Zadnjih dvanajst sekund do polnoči pojedo vsako sekundo eno grozdno jagodo, ki predstavlja en mesec. To naj bi pripomoglo k srečnemu in uspešnemu novemu letu. Ognjemeti so v Španiji obvezni, prav tako pa tradicija veleva, da ob polnoči v krogu družine narežejo poseben okrogel kolač na 12 kosov, v kolaču pa se skrivajo darilca.

Koča v Haparandi, Švedska

Najlepša praznovanja novega leta so marsikdaj prav v krogu družine in najožjih prijateljev. Udobno se lahko namestite v koči v Haparandi, skuhate večerjo in uživate v skupnem druženju, nato pa silvestrujete v istem letu pravzaprav dvakrat. Mesto Haparanda se nahaja na meji med Švedsko in Finsko, meja pa poteka po reki. S prečkanjem mostu ne boste samo vstopili v drugo državo, pač pa tudi v drug časovni pas. Najprej lahko doživite vstop v novo leto v Torniu in čez eno uro ponovite praznovanje še v Haparandi.

Tonga ali Kiribati, Oceanija

Med prvimi na svetu lahko stopite v novo leto na arhipelagu Tonga v južnem Tihem oceanu ali nekoliko severneje, v otoški državi Kiribati. Obe eksotični destinaciji omogočata sanjsko praznovanje novega leta, s svojimi belimi peščenimi plažami, azurno modro vodo in prijetnimi tropskimi temperaturami, tudi v decembru. Domačini na Kiribatih najraje opazujejo sončni vzhod nad laguno v bližini kraja Tangintebu. V času prehoda v novo tisočletje se je na otoku trlo turistov, saj je zagotovo nekaj posebnega, če vstopiš v novo leto med prvimi Zemljani.

Hogmanay na gradu, Škotska

Hogmanay je škotsko poimenovanje zadnjega dneva v letu, ko potekajo praznovanja ob čaščenju konca leta. Ob tej priložnosti lahko na Škotskem rezervirate enega izmed številnih gradov in dvorcev, na primer grad Borthwick Castle pri Edinburgu, Craigston v Aberdeenshiru, Forter v Perthshiru in Kincraig pri Invernessu. Tovrstno praznovanje je resnično nekaj posebnega, seveda pa je zanj tudi potrebno globlje seči v denarnico. Najem gradu lahko stane tudi 1000 evrov, toda dobra novica je, da imajo gradovi več spalnic, kar pomeni, da si lahko z družbo razdelite strošek. In tako postanete grajski gospodje in gospe na prehodu iz starega v novo leto.

Vulkan na Baliju, Indonezija

Pustolovci in ljubitelji narave lahko za silvestrovanje izberete vzpon na delujoč vulkan Mount Batur na Baliju. Vulkan se nahaja na severovzhodni obali in je nazadnje izbruhnil v letu 2000. Vsak dan se več ducat ljudi vstane ob 3h zjutraj, da se še v temi začne povzpenjati proti vulkanskemu kraterju. Na vrhu si namreč lahko ogledate enega izmed najbolj čudovitih sončnih vzhodov. Najbolj posebno doživetje je prav na 31. december, ko opazujete vhod prvega sonca v novem letu nad otokom. Vulkan na Baliju postaja čedalje bolj priljubljena destinacija za tiste bolj drzne turiste, ki si želijo preživeti aktivne počitnice z odkrivanjem manj obljudenih znamenitosti.

Romantično beneško praznovanje, Italija

V Benetkah lahko doživite nepozabno praznovanje novega leta. Ta znamenit kraj na vodi vsako leto pritegne množice s svojimi številnimi kanali, po katerih plujejo pojoči gondoljerji, lahko se sprehodite čez mostičke ali pa se pridružite praznovanju v maskah. Silvestrovanje ima v Italiji velik pomen, na ta večer se pripravljajo razkošne pojedine, ki trajajo več ur. Na mizi mora obvezno biti tudi leča, ki simbolizira bogastvo in blaginjo, zaradi svoje oblike, ki spominja na kovančke. Po Benetkah restavracije ponujajo posebne praznične menije, ob polnoči pa je obvezen obisk Markovega trga in uživanje v spektakularnem ognjemetu. Benetke so vedno prava izbira za romantično praznovanje novega leta.

Smučanje v Areju, Švedska

V novo leto lahko prismučate v švedskem smučarskem središču Are. Nahaja se v osrčju Švedske in se ponaša z enim izmed večjih smučarskih površin. Ponujajo posebne pakete za novo leto, ki vključujejo direktne lete, namestitev in dostop do prog. Večina namestitev je v originalnem starem mestu v dolini in ponuja živahno atmosfero s pridihom domačnosti. Are je blizu arktičnega kroga, kar pomeni, da sonce tam zaide zelo zgodaj.

Kopanje v Alter do Chao, Brazilija

Alter do Chão na severnem delu Brazilije se lahko pohvali z eno izmed najlepših sladkovodnih plaž na planetu. Plaža leži okoli 30 kilometrov od Santarema, mesta v brazilskem deževnem gozdu, in velja za džungelsko različica Karibov. Alter do Chao je idealen kraj za sprostitev, za novo leto pa se tam odvija tudi posebna tradicija. Na božični večer, ko ura odbije točno polnoč, se številni poženejo v vodo med valove in si nekaj zaželijo, ob vsakem valu, ki ga preskočijo. Brazilci zelo resno sprejemajo dobrodošlico novega leta, imajo velika praznovanja in se udeležujejo številnih obredov in tradicij, del katerih ste lahko tudi vi, če se odločite preživeti silvestrovo v Braziliji.

Auckland, Nova Zelandija

Auckland v Novi Zelandiji šteje med najboljša mesta za praznovanje novega leta. V mestu se takrat odvija festival Wondergarden, na katerem se lahko zabavate v ob nastopih DJ-jev in različnih glasbenih izvajalcev. V pristanišču so zasidrane številne luksuzne jahte, prečudovit pogled na mesto pa dobite z ikoničnega razglednega stolpa SKY Tower. Poleg tega imajo vsako leto spektakularen ognjemet. Za tiste, ki bi se raje izognili množici, pa je primeren kraj Cable Bay Winery na otoku Waiheke, kjer lahko ob kozarcih vina poslušate in plešete na jazz glasbo in še vedno opazujete ognjemet. Po nekaj urah spanja lahko novo leto ponovno praznujete v kraju Rarotonga na Cookovih otokih, kamor zaradi različnih časovnih pasov prispete ravno v opoldanskem času.

Brighton, Velika Britanija

Brighton velja za enega izmed krajev z najboljšimi zabavami in izjema ni niti novo leto. Pravzaprav se takrat prelevi v zabaviško prestolnico Velike Britanije. Večer pred novim letom lahko preživite na znamenitem razglednem stolpu i360, kjer se zabava začne ob vznožju in nadaljuje na višini. Na plesišča vabijo nastopi DJ-jev, glavni dogodek pa je dvig celotnega prizorišča na višino 138 metrov. Stolp i360 je ena izmed zadnjih pridobitev mesta Brighton in je pravzaprav najvišji razgledni stolp izven Londona. Razgled s stolpa je osupljiv in še bolj poseben ob novem letu, ko se ob polnoči po njem razlega pesem Auld Lang Syne.

Honolulu, Havaji

Havaji so še vedno sinonim za raj na zemlji, s svojimi naravnimi čudesi in dolgimi peščenimi plažami, med katerimi je najbolj znana Waikiki plaža. Na Havajskih otokih boste med zadnjimi Zemljani vstopili v novo leto, toda vsaj na toplem boste. Silvestrujete lahko mirno, v kakšnem izmed hotelov, ali pa se predate največji zabavi na otoku ob zaključku starega leta. Zabava, ki se odvija na Aloha Tower Marketplacu, vključuje številne odre z glasbo v živo in nastope DJ-jev, tovornjake s hrano in spektakularen ognjemet nad Pacifikom.

Kje pa boste vi letos praznovali novo leto? Če se še niste odločili, bo morda ravno katera izmed top destinacij primerna izbira za vaš vstop v novo leto.

Maja Šetinc

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj