fbpx

Tudi (pre)počasni vozniki ogrožajo varnost na cesti

Medtem ko mnogi kritizirajo in navzkrižno pogledajo voznike, ki imajo “težko desno nogo”, le malo ljudi opazi tiste, ki vozijo počasi, a nevarno počasi. V Veliki Britaniji so razmere postale precej zaskrbljujoče, prometno ministrstvo pa je sporočilo, da je lani v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili počasni vozniki umrlo ali bilo hudo poškodovanih 26 ljudi.

Ob tem je bilo v prometnih nesrečah lažje poškodovanih še 132 ljudi, skupaj pa je bilo v prometnih nesrečah, katerih vzrok je bila prepočasna vožnja udeleženo 158 ljudi.

Počasni vozniki ali tisti, ki vozijo precej pod omejitvijo hitrosti, niso priljubljena tema in običajno niso del javne razprave o varnosti v prometu, čeprav pogosto povzročajo tesnobo pri drugih udeležencih v prometu, predvsem pri drugih voznikih.

Počasni vozniki s svojo podpovprečno počasno vožnjo sprožijo verižno reakcijo, saj jih želijo hitrejši vozniki čimprej prehiteti, običajno tudi na mestih, ki za to niso najbolj primerna.  Ni redkost, da se ti počasni vozniki pogovarjajo ali celo tipkajo po svojih mobilnih telefonih, zaradi zavedanja svojega ravnanja pa preveč upočasnijo, kar ustvarja zmedo in živčnost na cesti.

Print Friendly, PDF & Email

Komentiraj